Dintre sutele de rase de porumbei, judeţul nostru se poate lăuda cu câteva, cum ar fi: Carunculat de Oradea, Uriaşul de Salonta sau Guleratul de Bihor. Cu Kalman Ludovic, fost ceasornicar din Aleşd, creatorul „Guleratului de Bihor” ne-am întâlnit la cinci de ani de când această rasă a fost omologată de către comisia Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei, Păsări și Animale Mici din România (FNCCPPAMR).

 

Numele unor meserii precum cojocar, pălărier, olar, cizmar, ceasornicar etc. devin denumiri arhaice și dispar din nomenclatorul meseriilor. Ceasornicăria, o meserie încadrată la mecanica fină, migăloasă și de mare precizie, devine o amintire pentru nostalgici, posesori ai unor ceasuri vechi, cu mecanisme clasice. Prețurile mici ale ceasurilor cu baterii devin un puternic concurent al vechilor ceasornicari. În orașul Aleșd, ultimul reprezentant al acestui elegant meșteșug a fost Kalman Ludovic, care a „depus armele” în anul 2013. De atunci, se poate dedica şi mai mult celorlalte pasiuni, pentru că Laci bacsi are mai multe, şi le face la un nivel foarte ridicat. La cei 87 de ani pe care îi va împlini în această lună, cu o memorie de „ceasornic elvețian”, ne-a purtat prin cele mai importante amintiri din viața, pasiunile și profesia sa.

De-a lungul timpului, pe lângă profesia de ceasornicar, și-a continuat pasiunea de creștere a animalelor mici și a porumbeilor ornamentali, participând la multe expoziții în Oradea și în țară, obținând numeroase diplome, cupe și medalii, de care e foarte mândru. S-a remarcat prin obținerea unei noi rase de porumbei, „Guleratul de Bihor”, după o muncă de 50 de ani. Rasa a fost formată în 1962 de către Kalman Ludovic prin încrucişarea a trei rase de porumbei Gulerat: „Maria Stuart”, „Toboşar de Buhara” şi „Cap de Maur”.

„Cunoscând legile genetice ale lui Mendel, la formarea unei rase noi, întotdeauna am urmărit o severă selecţie. În crescătorie au rămas numai puii apreciaţi, prin care mereu am îmbunătăţit materialul genetic al păsărilor care vor fi împerecheate. Selecţia constantă m-a ajutat la ameliorarea rasei. După mai mult de cinci decenii de reproducere, am prezentat o noua rasă de porumbei de agrement «Gulerat de Bihor»”, spune, Laci bacsi.

Astăzi, aceste păsări s-au răspândit în ţară, de la Beiuş până-n Ilfov sau Constanţa, fiind foarte apreciaţi în expoziţiile naţionale şi internaţionale. Laci bacsi creşte, în prezent, circa 40 de păsări, care respectă cerinţele standardului.

Potrivit prezentării făcute de iniţiatorul rasei, „Guleratul de Bihor” este o rasă de porumbei de agrement de talie mijlocie, viguros, prolific, cloceşte şi îşi creşte bine puii. Capul este proporţional bombat, de mărime mijlocie, fruntea moţară, adică cu rozetă frontală, iar creştetul este parţial gulerat. Văzul este parţial acoperit de guler. Gâtul alungit, uşor arcuit, prezintă un penaj crescut în formă de guler, de la creştetul capului până la piept.

Pe partea posterioară a gâtului se întinde coamă din penele uşor arcuite. Penele gâtului, care formează gulerul, sunt lungi, rotunjite. Ciocul este de mărime mijlocie, îndreptat în jos şi alb la culoare. Ochii pot fi galbeni-portocalii sau castanii, înconjuraţi de gene simple roşii, palide. Trunchiul este înclinat spre coadă. Aripile lungi, lipite de corp, sunt purtate desupra cozii. Coada este proporţional îngustă, fiind în continuarea şirei spinării. Picioarele sunt de mărime mijlocie, fluierele şi degetele acoprite cu pene sunt încălţate. Varietăţile de culori sunt: negru pag, albastru pag, roşu pag, castanii pag, galben pag, alb imaculat şi bobat petriţ.

Consumă mâncare simplă, compusă din porumb, grâu şi floarea soarelui, curăţenie impecabilă în volieră, selecţia riguroasă fac ca generaţiile viitoare de porumbei să se prezinte foarte bine. Neavând de unde să facă împrospătări, apelează la rasa Maria Stuart, una din rasele care au stat la baza Guleratului de Bihor.

Separat, într-un colţ, am observat o altă volieră.

„Lucrez la crearea unei alte rase de porumbel. Sunt încă la început, la primele generaţii. Va fi o muncă lungă”, spune Kalman.

Pe lângă porumbei, este pasionat şi de creşterea rasei de găini „Mii de flori” (Sabelpoot bantam) sau „găinile de porțelan”, care își au originea în Olanda și sunt apreciate pentru aspectul fizic deosebit și utilizate ca păsări de curte ornamentale.

O altă pasiune, ridicată la stadiu de artă, este pomicultura și viticultura. Cocheta sa grădină, lungă de 500 metri, posedă circa 150 pomi fructiferi de toate soiurile și o viță de vie nobilă, din care produce anual soiuri de vin apreciate la concursurile specifice. Utilizează udare prin metoda picurare, astfel şi legumele arată spledid. De roadele acestui „rai” se bucură cei trei fii și cei cinci nepoți, care îl vizitează periodic pe bunic. Pentru toate realizările sale, pentru o viață morală și demnă, și-a câștigat respectul și stima concetățenilor. Îi dorim putere de muncă şi la mulţi ani!

Ioan HASAS