La Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crişului - Ziua Porţilor Deschise
Cadrele didactice din Vadu Crişului fac tot posibilul ca elevii care frecventează orele la şcoala din comuna de pe valea Crişului Repede să primească o educație bună, pentru că educaţia este izvorul întregului bine în lume.
A devenit deja o tradiție la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului ca prima zi din Săptămâna „Școala Altfel” să fie Ziua Porților Deschise. Luni dimineaţă, de la ora 9.00, acest eveniment special a început cu primirea elevilor de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Nr. 1 Butani, Școala Gimnazială „Alexandru Roman” Aușeu și Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz. Elevii, împreună cu dascălii însoțitori, au avut posibilitatea să interacționeze și să descopere oportunitățile educaționale pe care Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului le oferă elevilor săi. Ospeții au avut șansa să viziteze sălile de clasă, laboratoarele, standurile pregătite, biblioteca, cabinetul de informatică și multe spații importante pentru procesul educațional, cu precizarea că, în urma proiectelor finanţate de AFM şi PNRR („Reabilitare în vederea eficientizării energetice a Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crişului – Corp C2 –, din localitatea Vadu Crişului” şi „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a Colegiului tehnic Nr. 1 Vadu Crişului, comuna Vadu Crişului), interiorul şi exteriorul şcolii au fost renovate, sălile de clasă şi laboratoarele au geamurile şi uşile schimbate, cu încălzire în pardoseală, şi sunt dotate cu mobilier nou, instituţia din Vadu Crişului oferind condiţii optime celor care doresc să-şi continue studiile în acest liceu.
La Centrul de Documentare și Informare, elevii claselor a XI-a, coordonaţi de către prof. Maria Mălai şi prof. Florina Ioana Mititean Vandici, au prezentat oferta educațională a colegiului. Astfel, elevii de la profilul Economic Petra Bica Burlou, Mihai Olaru și Antonia Dubere au precizat, în prezentarea profilului Economic, specializarea - Tehnician în activități economice, aspectele care vor fi studiate pe parcursul anilor de liceu, orizonturile care se deschid, beneficii, randamentul profilului, dar și job-uri posibile, evoluția carierei. Carla Lascău, Iulia Lascău, Ruth Deac, David Muza, elevi la profilul Filologie, au precizat în prezentare importanța specializării filologie în formarea unui elev, mai ales pentru cei interesați de studiul limbilor și al literaturii, istoriei, geografiei. Prof. Bogdan Bodea a prezentat oferta învăţământului profesional pentru meseria de pădurar. Un moment care a atras atenția elevilor în mod deosebit a fost prezentarea echipamentelor IT din cabinetul de informatică. Aici elevii au avut ocazia să facă cunoștință cu Tutty – robotul programabil de la Fable Robotics, și cu cei doi „Body Guard” de la DJI Robomaster, de asemenea, programabili. Roboții programabili au fost achizionați de școala din Vadu Crişului prin proiectul PNRAS. Pe lângă echipele menţionate, elevii au avut ocazia să facă cunostiinţă cu scanerele 3D, scannerul de documente şi, nu în ultimul rând, cu realitatea virtuală, prin intermediul ochelarilor class VR din cadrul laboratorului Smart Lab, explorând cu ajutorul acestora Egiptul antic, Piramidele, Lagărul de la Auschwitz şi Muzeul Louvre.
Programul Ziua Porților Deschise a continuat la ora 10.00, cu spectacolul organizat pe terenul sintetic multifuncţional din curtea şcolii, prezentat de către elevii Carla Lascău şi Mihai Olaru. Directorul Florin Mălai a adresat un cuvât de bun venit elevilor, părinților și oaspeților la evenimentul special organizat de Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, şcoală care are în spate o istorie de peste 70 de ani (liceul din Vadu Crişului fiind înfiinţat în anul 1953, printre primele licee din mediul rural din România), perioadă în care a format oameni de valoare și a scris destine.
„Vă mulţumesc tuturor pentru că participaţi la Ziua Porţilor Deschise la C.T. Vadu Crişului, prima zi din cadrul programului naţional Săptămâna Verde. Mulţumesc Inspectoratului de Jandarmi Bihor şi Gărzii de Mediu Bihor, cu care colaborăm în educaţia tinerilor noştri”, a spus printre altele prof. Florin Mălai, care a continuat astfel:
„Am pregătit un program cu elevii noştri, care constă în cântece, dansuri populare, şezătoare, standuri, care prezintă specializările colegiului”.
Astfel, spectacolul a început cu interpretări de excepție ale elevelor: Maria Mititean Vandici, Karina Ana Maria Maier şi Giulia Reti. Pentru liceu, dar și pentru comuna Vadu Crișului, tradiția reprezintă un pilon fundamental, o însumare a tuturor valorilor, care este transmisă mai departe din generație în generație. Elevii școlii locale se implică activ în păstrarea tradiției. Astfel, prin şezătoarea tradiţională, pregătită cu suflet de elevi şi de prof. Maria Mălai, s-a dorit perpetuarea tradiţiilor locale şi transmiterea mai departe a obiceiurilor româneşti. Partea artistică s-a încheiat cu un moment plin de viață și culoare: dans popular susținut de elevii colegiului.
Acești elevi minunați, care fac parte din Ansamblul Folcloric „Moșuț”, înființat în anul 2010, coordonat artistic de prof. Liana Boț și de coregraful Cristian Seghedi-Haragoș, au demonstrat din nou că tradiția se învață de la cele mai fragede vârste.
Tot ca o tradiție, în cadrul acestui eveniment special al școlii au fost prezenţi şi reprezentanții Jandarmeriei Bihor, în frunte cu slt. Anca Secară, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Primiți cu mult entuziasm, reprezentanții Jandarmeriei au oferit un moment de excepție elevilor, copiilor de la grădiniță și tuturor celor prezenți. Astfel, de la Anca Secară, tinerii au aflat că Jandarmeria Română (Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - IGJR) este structura militară cu atribuții în asigurarea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită, iar elevii au avut posibilitatea de a cunoaşte şi de a îmbrăca câteva elemente din dotarea unui jandarm.
La final, Florin Olimpiu Mălai, directorul Colegiului ne-a declarat: „Ne dorim ca acest eveniment să fie un pas spre atragerea de noi colegi în familia noastră. Aici, la Colegiul din Vadu Crişului, fiecare copil poate să strălucească! Doamne ajută!”
Ioan HASAS
Comentarii
Nu există nici un comentariu.