Răpită, legată cu sârmă, bătută, violată şi ucisă de un monstru psihopat. O copilă de 15 ani a reuşit să sune de trei ori la 112 după ajutor, iar poliţia a descoperit locul de unde a sunat după 19 ore! O tragedie îngrozitoare şi încă o dovadă că această ţară este administrată de un sistem defect şi periculos pentru cetăţeni.

 

Ceva trebuie schimbat profund în modul cum este administrată această ţară, atât în sistem ca atare, cât şi între oamenii care îl populează. Tragedia de la Caracal se alătură altora de dată recentă şi prea repede uitate: accidentul aviatic din Apuseni din ianuarie 2014, când o tânără studentă la Medicină a murit de frig, sistemul STS de localizare dovedindu-se şi atunci ineficient. S-a declanşat o anchetă şi de atunci se bate pasul pe loc, nu s-a întâmplat nimic. A urmat incendiul de la Colectiv, în 30 octombrie 2015, cu cei 186 de răniţi şi 64 de morţi, dintre care mulţi s-au sfârşit din cauza incompetenţei dovedite a sistemului medical. Şi atunci a fost dispusă o anchetă, dar nu s-a mai întâmplat nimic.

În 26 iulie 2019 vestea unei crime îngrozitoare a şocat şi îndurerat o ţară întreagă: Alexandra, o copilă de 15 ani a fost ucisă, iar anchetatorii nu au reuşit să ajungă la casa unde a fost sechestrată decât după 19 ore de la momentul în care fata a reuşit să sune la 112! Încurcaţi în proceduri, cu un sistem STS care a transmis date eronate de cel puţin trei ori, anchetatorii care trebuiau să o salveze pe copilă au eşuat lamentabil. O situaţie tratată cu maximă incompetenţă care nu poate fi tolerată şi toţi cei vinovaţi trebuie nu doar demişi din funcţii, ci daţi afară pur şi simplu! Primii care au cerut demisii au fost guvernanţii, în speranţa că vor domoli cumva previzibilul val de mânie naţională, uitând însă un lucru esenţial: ei sunt cei care au promovat incompetenţii din poliţia de la Olt, unde toţi şefii sunt numiţi pe criterii de preferinţe politice, nu prin concurs. De ce să-i demiteţi doar din funcţie, că o să rămână în continuare cu salarii babane şi vor ieşi cu pensii speciale în braţe, arătându-ne degetul - hai sictir, amărăştenilor! Şi de ce să nu plecaţi şi voi, ăştia ticăloşii care promovează incompetenţii şi obedienţii?! Voi, care aţi mutilat legile penale în favoarea infractorilor şi încercaţi să puneţi Justiţia sub butoane, să domoliţi anchetatorii cu secţii speciale...

„Auzi, bă?" – povesteşte Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei, despre modul în care i s-a adresat miliţianul şef din Caracal tatălui fetei, după două percheziţii eşuate – "Dacă fii-ta e-ncurcată cu vreunul, să plătească ea pagubele acestor percheziţii!” Asta apropo de respectul faţă de cetăţean şi modul în care îşi înţeleg rostul profesiei. Cum este posibil ca astfel de miliţieni cu ceafa lată să mai populeze un sistem care se presupune că trebuie să ne apere, nu să ne ucidă?! Cum este posibil ca nişte anchetatori – despre care se presupune că au făcut ceva şcoală, au ceva în cap, plus o brumă de experienţă – să zacă în izmene atâtea ore împrejurul casei suspecte şi să nu dea năvală peste psihopat?! Şi de ce nu au făcut nimic nici în cazul altei fete dispărute de câteva luni, Luiza Mihaela, şi despre care se crede acum că ar fi avut aceeaşi soartă ca şi Alexandra? Răspunsul îl dă un alt miliţian, tatălui Alexandrei, atunci când a depus plângere la poliţia oraşului: „Auzi, bă? - că la noi e cu «bă», la Poliţie, fir-ar mama lor a naibii, să-i iau şi eu aşa, dacă le place limbajul ăsta”, povesteşte Alexandru Cumpănaşu – „Tu ştii cum sunt fetele astea, la vârsta asta! Apare ea, mâine-poimâine!”

Ăştia sunt oamenii care trebuie să asigure siguranţa cetăţenilor?! Ca aceşti miliţieni sunt mulţi funcţionari, la toate nivelurile şi în toate instituţiile statului, care trebuie identificaţi şi daţi afară. Ţara are nevoie de muncitori pe şantiere, la autostrăzi, nu de ploşniţe în birouri!

Apoi mai este un aspect important, nu prea băgat în seamă. Situaţia transportului public, în special transportul elevilor. De ani de zile autorităţile tolerează pirateria auto, favorizând rechinii şoselelor, în detrimentul firmelor autorizate de profil. În acea zonă a ţării unde s-au produs ororile, taximetria la negru e în floare, cultivată probabil de administraţia locală. Dacă transportul public ar funcţiona cum trebuie, poate că tragedia nu s-ar fi produs, iar din acest punct de vedere statul român este în culpă, prin cei care îl reprezintă, de la nivel local, judeţean şi până la nivel ministerial. Ce părinte este liniştit ştiindu-şi copilul că pleacă sau vine de la oraş cu maşină la ocazie – dar când nu are altă alternativă?! Alexandra se întorcea acasă de la meditaţii...

Societatea are exact instituţiile pe care le merită, sau altfel spus, ce seamănă la alegeri, recoltează apoi patru ani de zile. În România profundă lucrurile se schimbă greu, dar la Palatul Victoria, în ziua crimei, premierul Viorica Dăncilă semna numirea unui fiu al lui Adrian Năstase în funcţia de consilier al vicepremierului Fifor. Preşedintele Klaus Iohannis a convoacat CSAT, pentru a discuta poticnelile de la Caracal, tocmai pe marţi – să nu-şi strice dumnealor week-end-ul.

Rămăşiţele din trupul Alexandrei, fata curajoasă care a sunat de trei ori după statul român să o ajute, încă nu sunt găsite. Evit să mai privesc fotografiile acestei copile, revolta şi mânia nu îmi mai pot acoperi sentimentul de vinovăţie că fac parte dintr-o ţară alienată cu bună ştiinţă de corupţie şi incompetenţă. Că lucrurile nu se schimbă în bine, dimpotrivă, parcă ne afundăm şi mai mult în mlaştina tuturor mizeriilor de care ar trebui să fim izbăviţi. Alexandra a murit singură şi noi nu am reuşit să facem nimic pentru ea.