Luni, 4 decembrie, Cetatea Oradea a găzduit „Dezrobirea Zăpezii”, un eveniment cultural menit să întâlnească cititorii cu poeţii orădeni. Organizat, ca de obicei, de poetul Gheorghe Vidican, evenimentul a prilejuit, conform tradiţiei, lansarea unui nou volum de poezie.

 

De această dată Gheorghe Vidican a lansat „Fisura privirii”, cel de al 18-lea volum de poeme, apărut la Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca 2017 şi lansat recent în cadrul Târgului Gaudeamus Bucureşti.

Cu acest  al 18-lea volum, Gheorghe Vidican îşi serbează ‚,majoratul”, a spus criticul literar Ioana Cistelecan. „Volumul lui Gheorghe Vidican este unul postmodern, are toate caracteristicile de construcţie, strategie, arhitectură lirică. Poetul construieşte cu această carte un poem expandat. O avalanşă, un asalt de imago-uri impactante, de la temniţă la ochiul ciclopului, galaxie, explozii galactice”, a precizat Ioana Cistelecan. „Cartea rosteşte adevăruri dureroase despre noi şi singurătatea din noi. Singurul modus vivendi posibil pentru el e poemul. Versul este singura metodă de exorcizare a angoasei. Este singura manieră de a fiinţa în acest real foarte apăsător”, a mai subliniat criticul. Despre volumul recent scos de la tipar a vorbit şi scenografa Vioara Bara, preşedinte al UAP Bihor.

„Acest volum mi-a dat senzaţia unei cascade care curge continuu, a unei avalanşe de metafore şi simboluri. Este un univers care vine dinăuntrul poetului şi care intră în mizeria, în banalul înconjurător. Citind poemele îi simt tristeţea, frustrările lui interioare şi singurătatea”,  a spus Vioara Bara. „Poezia lui Gheorghe Vidican este un fel de tango în care ura şi iubirea sunt pe acelaşi plan. Pentru mine este o poezie de avangardă care are lirismul şi nostalgia modernismului”, a mai precizat Vioara Bara.

Ca în fiecare an, cititorii prezenţi la lansare au primit câte un număr de tombolă, iar în urma extragerilor, norocoşii au primit CD-uri sau un volum cu autograf din partea poeţilor şi scriitorilor prezenţi la eveniment. Printre alţii, au răspuns prezent invitaţiei directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, Lucian Scurtu, Dumitru Branc, Rareş Moldovan, Mihai Vieru, Dumitru Blaj, Pascu Balaci, Constanţa Niţă, sau Ioana Camelia Sârbu. Nu în ultimul rând, poeţii au onorat audienţa cu câte un mic recital din creaţia proprie. Evenimentul a fost moderat de conf. univ. dr. Dan H. Popescu şi a beneficiat, în premieră, de prezenţa (la prezidiu) conf. univ. dr Carmen Vasile, artist liric. Momentele muzicale au fost oferite de Alexandrina şi Florian Chelu şi de tânăra solistă Bianca Popa.