Muzeul Ţării Crişurilor deschide seria de manifestări culturale de toamnă cu o seară eveniment, ce îl are ca protagonist pe actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele, în primul său  solo-show. Evenimentul va avea loc marți, 6 septembrie, de la ora 19.00.

„Horațiu Mălăele, artistul-spectacol, care mânuiește cu aceeași ușurință și expresivitate creionul, pensula și cuvintele, este unul dintre cei mai importanți actori și regizori români. Și actorul, și regizorul, și poetul, și graficianul cred deopotrivă că arta reprezintă cea mai profundă expresie a creativității umane”, spune curatorul Adina Renţea.

Deşi este cunoscut ca actor sau regizor, Horaţiu Mălăele este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, cu peste 50 de expoziţii personale atât în ţară, cât şi peste hotare. Paris, München, Buenos Aires, Toronto şi New York sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute oraşe în care au fost expuse desenele şi caricaturile sale.

„Sub semnul artistic distinct al unui nume deja încredințat artei, în diferitele ei forme de manifestare, arta lui Horaţiu Mălăele este rezultatul unei nevoi irepresibile de a comunica, de a dărui celor din jur frumusețe, iubire, o nesfârşită semantică de simboluri şi înţelesuri! Pentru că, atunci când nu joacă, Horaţiu se gândeşte la o pagină de desen, iar când a terminat o caricatură, se pregăteşte să intre într-un nou rol sau trasează imaginar liniile unui nou spectacol. În teatru sau în film, este apanajul marilor creatori de artă!”, transmite curatoarea.

Aşa s-au născut şi cele trei cărţi a căror lansare va avea loc în cadrul aceluiaşi spectacol-eveniment: Tehomir, O poveste cam ciudată și alte două povestiri și Poezii și vorbe-n vânt.

„Când apusul îi face umbra tot mai lungă și viața începe să aparțină imprevizibilului, omul se apucă, din tainice motive, să lase, cui va dori, mărturii ale trecerii lui. Oaie temătoare, aparținătoare turmei, fac și eu același lucru, smulgând din temnițele ucigașe ale memoriei această poveste din vremea unei copilării miraculoase, trăită în mocirla unei lumi aflate la răscruce. Nu vă îndoiți, tot ceea ce veți citi s-a întâmplat aievea!”, mărturisea Horațiu despre Tehomir. O poveste cam ciudată și alte două povestiri adună între coperţi trei întâmplări inedite, alegorice, cu tâlc, în speranţa autorului că, citindu-le, vom deveni mai bogați și mai buni. Cea de-a treia carte, Poezii și vorbe-n vânt este un haos bine ordonat de desene, caricaturi, grafică satirică, vorbe, gânduri şi poezii. În spatele simplității lor atent orchestrate și a ironiei inconfundabile specifice lui Horațiu Mălăele, poeziile, aforismele și desenele incluse în acest volum ascund o bogăție de sensuri, înţelesuri, emoții și culori.

Conceput sub forma unui monolog, alcătuit din poezii și proză scurtă, semnate de Emil Brumaru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu și diferite momente de teatru memorabile, spectacolul One Man Show - Sunt un orb pune în valoare întreaga măiestrie și carismă a unuia dintre dintre cei mai iubiți artiști ai scenei românești

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet, în valoare de 25 lei, cu care se vor putea vizita spațiile expoziționale ale Muzeului Țării Crișurilor în perioada 6 septembrie-31 decembrie și care se poate obține de la casieria instituției muzeale sau pe site-ul acesteia, online. Publicul va putea achiziționa facsimile ale lucrărilor din expoziție, precum și exemplare din cărțile lansate.