Sâmbătă, 18 martie, pe scena Szigligeti, a avut loc ultima reprezentaţie a spectacolului Clasa noastră, de Tadeusz Slobodzianek, în regia Ancăi Bradu. Un spectacol de top al actorilor maghiari, Clasa noastră s-a bucurat, înainte de a se trage cortina, de un public numeros şi de aplauze binemeritate.

 

Premiera spectacolului Clasa noastră a avut loc în martie 2015, când pe scena Szigligeti s-a născut un spectacol de referinţă al teatrului maghiar. Aşa cum explica regizoarea la începuturi, Oradea, prin multiculturalitatea ei, a fost gazda propice pentru textul dramaturgului contemporan polonez Tadeusz Slobodzianek. Asta pentru că piesa atacă un subiect vibrant, profund contemporan prin rănile încă neînchise ale generaţiei postbelice: efectele devastatoare ale Holocaustului din cel de-al Doilea Război Mondial. Autorul s-a inspirat din cazul real al masacrării evreilor din satul Jedwabne, Polonia şi a prezentat, totodată, din perspectivă profund umană şi psihologic-tulburătoare, suferinţa la care au fost supuşi deopotrivă, polonezi, evrei şi nazişti, punând accent pe violenţa suferită de victime, şi ulterior de călăi, inclusiv după terminarea războiului.

Spectacolul „Clasa noastră” a fost jucat în limba maghiară şi supratitrat în limba română. Din distribuţie au făcut parte actorii Gajai Ágnes, Fodor Réka, Tóth Tünde, Szotyori József, Hunyadi István, Kiss Csaba, Dimény Levente, Kardos M. Róbert, Kovács Levente şi Szabó Eduárd. Scenografia a fost semnată de Horaţiu Mihaiu, iar coregrafia de Mălina Andrei.

Spectacolul s-a bucurat în cei doi ani de stagiune de numeroase turnee naţionale şi internaţionale. A fost prezent în Festivalul Teatrelor Maghiare de peste hotare Kisvarda 2015, unde a fost distins cu premiul pentru cel mai bun spectacol, la Kosice, în Festivalul de Teatru Central European şi la Budapesta, în Festivalul Teatrelor Maghiare de peste Hotare, la Teatrul Thalia.

Spectacolul „Clasa noastră” a fost montat de Anca Bradu în premieră naţională şi s-a impus drept unul dintre spectacolele de referinţă din portofoliul Teatrului Szigligeti.