Melomanii orădeni au petrecut clipe magice, zilele trecute, în sala studio a Casei de Cultură a Sindicatelor, alături de formația de instrumentiști „Duo Varadiensis”.

Serata muzicală s-a ținut în sala studio a Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, a cărei acustică bună a asigurat claritatea momentului. Protagonişti au fost renumiții instrumentişti Lucian Malița, la vioară și Thurzo Alexandru Iosif, la violă.

 „Notele grave și adânci atinse de cei doi artiști, sunetele înalte și precis conturate au creat o atmosferă aparte pentru toți cei prezenți. Prin celebrele melodii interpretate, artiștii au încântat publicul, pe tot parcursul evenimentului!”, ne-a declarat Miorița Săteanu, cea care, mai bine de 20 de ani, a condus „destinele” Uniunii Femeilor Bihor Oradea. Repertoriul a cuprins canţonete, serenade, romanţe, tangouri, valsuri, arii din operete, dar și cele mai cunoscute melodii din filmele muzicale ale vremii. Publicul a audiat compoziţii ale unor celebri muzicieni, printre care: Georg Friedrich Händel, Franz Schubert, Antonio Lotti și Carl Maria von Weber. Totodată, instrumeniștii au prezentat, în primă audiţie, piesa „Cantilena nr.6”, a compozitorului brazilian Ernani Aguiar.

„Diversitatea pieselor, finețea și calitatea interpretativă, nivelul deosebit de exprimare a frazelor, dar și dialogul perfect dintre instrumente au creat un program muzical unic, în care am fost purtați pe cele mai înalte culmi, pe valurile viselor”, a mai spus interlocutoarea noastră. 

Programul s-a încheiat cu piesa „Melody”, revelația serii, a regretatei compozitoare Liana Alexandra Nichifor  (1947 - 2011). Piesa a fost dedicată soţului, compozitorului și violoncelistului Șerban Nichifor de la Filarmonica din Bucureşti.   

Inițial, lucrarea a fost compusă pentru pian și violoncel, dar a fost transcrisă pentru vioară și violă de către Thurzo Alexandru Iosif, fiind prezentată la Oradea, în primă audiție.

„Repertoriul ales a fascinat publicul şi datorită faptului că organizatorii au oferit multe piese recunoscute de cei prezenţi și, astfel, aplauzele entuziaste ale iubitorilor de muzică au răsplătit dăruirea interpreţilor, foarte cunoscuţi și apreciaţi, scoțând în evidență valoarea culturală a formaţiei Duo Varadiensis”, a conchis Mioriţa Săteanu.