Începând de astăzi, 13 martie, publicul orădean este invitat să viziteze cea mai recentă expoziţie temporară inaugurată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea: „Roma Antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară”. Expoziţia aparţine Niccolai Teknoart SNC din Florenţa şi este o premieră în România.

 

La Muzeul Ţării Crişurilor a avut loc ieri, 12 martie, de la ora 17.30, vernisajul unei expoziţii de excepţie, cu titlul „Roma Antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară”. Expoziţia, o premieră în România, este rezultatul unei colaborări cu Niccolai Teknoart SNC din Florenţa (Italia).  Colaborarea Muzeului Ţării Crişurilor cu Niccolai Teknoart SNC din Florenţa, a început acum un an, când la Muzeul Ţării Crişurilor s-a organizat expoziţia „Maşinile” lui Leonardo da Vinci. „Maşinile” familiei Niccolai prezentate la Muzeul Ţării Crişurilor au fost înfăţişate pentru prima dată publicului în 2010, la Roma, într-o expoziție intitulată Mașina – Tehnologia în Roma Antică, care a fost premiată de către președintele Italiei cu medalia de aur pentru inovație culturală. Motivaţia relevată de presa şi televiziunile vremii a evidenţiat faptul că se încearcă „un nou mod de a prezenta istoria” prin apelul la, în cazul Romei Antice, reconstituirile realizate pe baza unor date istorice verificabile și inspirate de obiecte şi texte autentice (tratatul lui Vitruviu) aflate în muzee din Italia.

Reconstrucția acestor modele a fost posibilă datorită studiului tratatului lui Vitruviu (arhitect și inginer roman din secolul I î.e.n, contemporan al lui Cezar și Cicero), De Architectura, în care găsim pasaje dedicate construirii zidurilor unei cetăți (Cartea I), apeductelor (Cartea a VIII-a), utilităţii științei (Cartea a IX-a) și, în sfârșit, construcției de mașini pentru uz civil sau militar (Cartea a X-a). Gabrielle Niccolai, în catalogul expoziţiei de la Roma, arată: „Interesul meu pentru această temă a început în anii 1990, când am produs prototipuri, la scară, de mașini antice pentru a reconstitui modele care să fie fidele „maşinilor” din perioada respectivă. În prezent, numărul mașinilor construite – incluzând aici cele după Leonardo da Vinci, Arhimede etc. -  se ridică la aproximativ cinci sute, toate realizate cu meticulozitate din materialele epocii: lemn, fier, pânză, frânghii și bronz. Dezvoltarea tehnologiei informatice și software din ultimii ani ne-a permis să îmbunătățim și să elaborăm desenele noastre originale, reproducându-le la scară, creând astfel „mașini” din Antichitate funcționale (...)”.

Expoziţia acoperă o epocă fascinantă din istorie, pornind de la victoria triumfătoare a lui Caius Iulius Caesar asupra galilor, moment care a provocat transformarea Romei dintr-o republică într-un puternic imperiu (sec. I î.Hr.-476 d.Hr). Pe lângă ingeniozitatea militară pe care obiectele expuse o reflectă în detaliu, perioada Imperiului roman a fost caracterizată și de construcțiile ample şi de inovația tehnică la scară largă, care au adus o bunăstare fără precedent chiar și în colțurile îndepărtate ale Imperiului (Britania, Dacia, nordul Africii).

Obiectivul expoziţiei coincide cu cel al autorilor acestor interesante reproduceri, anume de a crea un spațiu în care vizitatorul să poată înţelege principiile mecanice care guvernează funcționarea „maşinilor” reconstituite. Astfel se asigură o înțelegere mai profundă a conceptelor și aplicațiilor practice ale mașinilor din Antichitatea romană, care sugerează paralele cu lumea tehnologică modernă de astăzi.

Expoziţia este potrivită tuturor categoriilor de public, mai ales şcolilor, deoarece are şi obiecte interactive ca: arcul de triumf, mozaicul, abacul, angrenajul autoblocant, angrenajul cu roţi dinţate.  De asemenea, cei fascinaţi de istoria antică a Romei vor putea să se fotografieze cu obiecte din arsenalul unui soldat roman, cum ar fi sabie, scut sau coif. În plus, sunt oferite prezentări 3D ale unor obiecte expuse, precum şi un film despre istoria Imperiului roman (circa 20 min.). Expoziţia va putea fi vizitată până în 2 iunie 2019. Pentru a se evita aglomeraţia, grupurile (min. 15 persoane, max. 30 persoane) vor putea intra cu programare prealabilă la numărul de telefon 0259/706101, între orele 10.00-15.00. Preţul biletelor pentru expoziţia temporară Roma Antică este de: 8 lei – adulţi; 4 lei – elevi, studenţi, pensionari. Ghidajul (dacă se solicită): 5 lei/grup.

Intrarea este pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Important de precizat este că persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.