Festivalul Primăverii continuă astăzi, 27 martie, de la ora 19.00, în Sala Enescu-Bartok, cu un concert simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii orădene, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului. Printre invitații serii se numără o pianistă de doar 9 ani, din Japonia.

Din program fac parte lucrările: Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043, partea I și III, de J. S. Bach, Concert pentru pian și orchestră în Re major, HOB XVIII:11, de J. Haydn și, în primă audiție, Concert pentru clarinet și orchestră, op. 31 (p. a.), de G. Finzi.

„Prezența dirijorului Tiberiu Soare este o garanție a succesului acestor concerte”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii de Stat Oradea, ieri, la conferința de presă.

Tiberiu Soare este unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului. Este absolvent a două dintre facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de Dirijat Orchestră (clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei) şi cea de Interpretare Instrumentală (clasa conf. univ. Ion Popescu). S-a perfecţionat, apoi, în cadrul Studiilor aprofundate – Stilistică dirijorală (cu Horia Andreescu) şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine. Între 2002-2006, a fost profesor în cadrul universităţii pe care a absolvit-o, împărtăşind experienţa sa cu studenţii secţiilor de Muzică de Cameră şi Clasa de Operă. Tiberiu Soare desfăşoară o bogată activitate ca dirijor al Operei Naţionale Bucureşti (2004-2013, 2016), sub bagheta sa derulându-se numeroase proiecte şi pregătindu-se importante premiere apreciate de public şi de presa de specialitate. Aprecierea bogatei activităţi artistice a dirijorului român s-a concretizat şi în mai multe distincţii obţinute. De exemplu, în 25 martie, 2015, Casa Regală a României i-a conferit distincția „Ordinul Coroana României” în Grad de Cavaler. Între anii 2007-2008, a fost inițiator și coordonator al Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naționale București. Între anii 2012-2015, a fost dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Din 2004, este dirijorul Ansamblului de Muzică Nouă „Profil” din București. Din 2007, este colaborator permanent al Fundației „Calea Victoriei”. În prezent, este director general adjunct și dirijor al Operei Naționale București.

Invitat la conferința de presă organizată ieri de Filarmonică, maestrul Tiberiu Soare și-a exprimat bucuria și satisfacția de a fi prezent la Oradea.

„Fiecare ediție a Festivalului Primăverii reprezintă pentru mine un prilej de mare bucurie. Am participat la foarte multe ediții, fiind o ocazie de a-i întâlni pe excelenții muzicieni japonezi, dar și de a mă întâlni cu orchestra simfonică orădeană, un colectiv dinamic, capabil să se adapteze la cele mai variate tipuri de repertoriu”, a menționat dirijorul.

Soliștii concertului

Aoshi Yoshida, Nagy Kálmán, Yukako Tamura și Yumiko Nagira sunt soliștii concertului simfonic din această seară.

Aoshi Yoshida începe studiul viorii cu Ciprian Marinescu la o vârstă relativ târzie - 11 ani. Fiind îndrăgostit de instrument, face progrese remarcabile și în decursul anilor ajunge să stăpânească un repertoriu bogat și variat. Este pentru a treia oară prezent în „Festivalul Primăverii” din Oradea, iar din toamna acestui an va petrece și mai mult timp în România, continuându-și studiile la Academia de Muzică din București.

Nagy Kálmán s-a născut în 1984, la Târgu-Mureş. A început studiul muzicii în oraşul natal, sub îndrumarea profesorilor Oláh Mária şi Bartha Lajos. Între 2002-2006, a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, clasa prof. Dorina Mangra, studii urmate de masterat la clasa prof. Valeriu Maior. Din 2003, este membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, iar din 2006, concert-maestru al Orchestrei „Classica” din Cluj. Este membru al Filarmonicii din Ţinutul Secuiesc, al Cameratei Romanica şi al Orchestrei de Cameră „Noua Transilvania”. Din 2012, este membru al Orchestrei Festival „London Bucharest”, iar între 2012-2013, a fost membru al Orchestrei „Dohnányi” din Budapesta. În calitate de solist a concertat alături de filarmonicile din Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, Noua Orchestră Transilvană, Orchestra Camerata Romanica din Cluj-Napoca și Camerata Michael Haydn. De numele lui se leagă și premiera mondială a lucrării Fantezie concertantă pentru vioară și orchestră de Ferdinand Weiss, înregistrată și lansată apoi cu sprijinul Asociației Compozitorilor din Austria de Jos (INÖK). Din 2013, este concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea, iar din 2015, deține statutul de membru fondator, concert-maestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn.

Cea mai tânără solistă care va urca pe scena Filarmonicii în această seară este Yukako Tamura din Japonia. A început studiul pianului la frageda vârstă de 5 ani, iar trei ani mai târziu, a câștigat premiul special al Japan Performer Competition Junior Division. În prezent, are 9 ani și studiază pianul sub îndrumarea profesorului Tomoko Doi.

Cel de-al patrulea solist invitat în concert este Yumiko Nagira. A absolvit Facultatea de Muzică a Universității de Arte din Kyoto, după care a urmat masterclass-ul susținut de Kenneth Grant. A mai studiat clarinet cu prof. Chitaru Asahina, Yoshiaki Suzuki, Jiro Murase și Kazuo Yasukawa. În calitate de solist, a interpretat Concertul pentru clarinet și orchestră în La major, K.622 de W. A. Mozart cu Ansamblul „Mozart” din Osaka și Concertul nr. 2 pentru clarinet și orchestră în Mi bemol major, op. 74 de C. M. von Weber în cadrul Concertului de vară realizat de Orchestra de Cameră din Kyoto. În prezent, este membru al Orchestrei de Cameră din Kyoto și al Ansamblului „Mozart” din Osaka.

Festivalul Primăverii continuă miercuri, 28 martie, de la ora 19.00, cu un concert cameral, soliștii invitați fiind Ciprian Marinescu - vioară, Răzvan Suma - violoncel, Daniel Goiți - pian și MarikoTamura - soprană (Japonia).