În acest sfârşit de săptămână, Teatrul Regina Maria le-a oferit orădenilor două spectacole în premieră – „Variaţiuni enigmatice” de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia Elvirei Platon Râmbu, la Sala Arcadia, şi F.A.D. (Noduri şi plăci), de Nicola Wilson, în regia tânărului Horia Suru, în Sala Mare.

Vineri seară, la Sala Arcadia, a avut loc prima premieră a lunii martie - „Variaţiuni enigmatice” de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia Elvirei Platon Râmbu, care i-a avut ca protagonişti pe Sebastian Lupu şi Petre Ghimbăşan, cei care au şi propus montarea, la Oradea, a acestui text de referinţă. Autorul textului, Eric-Emmanuel Schmitt, a devenit în ultimele două decenii unul dintre cei mai citiți și jucați autori de limbă franceză din lume. Textul „Variațiuni enigmatice” a intrat repede în repertoriul dramatic internațional, jucându-se cu succes pe scenele marilor teatre și în spațiul independent atât în Franța, cât și în străinătate. În România a fost pus în scenă de regizori precum Claudiu Goga și Liviu Manoliu, fiind primit cu entuziasm de publicul larg și de cel de specialitate. Povestea pornește de la o întâlnire profesională dintre doi bărbați inteligenți, scriitorul Abel Znorko (Sebastian Lupu), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, și jurnalistul Erik Larsen (Petre Ghimbăşan), care se transformă brusc într-o partidă antrenantă de șah verbal. Personalități puternice și dominante, ambii bărbați își joacă partida, alternând polul de putere în funcție de mutarea pe care celălalt o face, întrevederea intrând astfel într-un labirint sinuos, animat cu rafinament de o desăvârșită știință a suspansului.

Următoarele reprezentaţii ale acestei piese vor avea loc sâmbătă, 17 martie, şi vineri, 23 martie, de la ora 19.00, tot la Sala Arcadia.

Cel de-al doilea spectacol care a avut premiera în acest sfârşit de săptămână a fost F.A.D. (Noduri şi plăci), de Nicola Wilson, în regia lui Horia Suru, text pus în scenă pentru prima dată în România. Titlul original este „Noduri şi plăci”, însă a fost înlocuit cu acronimul F.A.D. care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease și se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce și prin faptul că gena este transmisă ereditar. Denumirea „Noduri și plăci”, păstrată ca subtitlu, are însă aceeași importanță edificatoare pentru text, deoarece sunt considerate ca fiind principalii factorii declanșatori ai bolii Alzheimer. Spectacolul tratează tema bolii Alzheimer familială într-o manieră captivantă, surprinzând momente din viața Verei, care se află la diferite etape ale mentalității și la diferite vârste. Vivacitatea atmosferei de familie se estompează când ea decide să le dezvăluie soțului și copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment. Trăsătura care-i caracterizează pe toți, surclasând astfel gena F.A.D., este capacitatea de a evita în mod conștient să ia ceva prea în serios, chiar și în cele mai nepotrivite momente. Ironia dă naștere unei lejerități pe care o întâlnim doar la oamenii extrem de inteligenți, cum e cazul membrilor acestei familii. Astfel, printre jocuri de Scrabble, pierderi de memorie și persiflări, viața lor continuă să fie plină de activitate. Din distribuţie fac parte actorii: Ioana Dragoş Gajdo, Georgia Căprărin, Richard Balint, Eugen Neag, Corina Cernea şi Gabriela Codrea, iar orchestra este formată din artiştii orădeni: Henrietta Varady, Flaviu Seretoc, Alexandru Seretoc şi Georgiana Mircescu. Spectacolul a fost prezentat în premieră aseară, următoarea reprezentaţie fiind anunţată pentru mâine, 13 martie, de la ora 19.00.