Potrivit unui comunicat publicat la data de 30 octombrie pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus destinate persoanelor juridice, în acest an, a fost extinsă sesiunea de depunere a dosarelor până la data de 20 noiembrie 2020.

Prelungirea a fost dispusă îm conformitate cu două dispoziţii, nr. 441 şi nr. 442/ din data de 28 octombrie.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță prelungirea sesiunii de depunere a dosarelor de acceptare a persoanelor juridice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Programul Rabla Clasic) și în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic (Programul Rabla Plus) până la 20 noiembrie 2020. De asemenea, sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ a fost prelungită până la 30 noiembrie 2020. Potrivit reprezentanţilor AFM, în direcția îndeplinirii obiectivelor europene și naționale privind mobilitatea urbană sustenabilă, se susține finanțarea achiziționării de autovehicule electrice și electrice hibride prin intermediul Programului Rabla Plus. În același timp, se finanţează în proporție de 90% din cheltuielile eligibile proiectele depuse de municipiile reședință de județ, în vederea extinderii rețelei de stații de încărcare, atât de necesară în contextul intensificării utilizării autovehiculelor electrice la noi în țară. Aceste programe au efecte importante în ceea ce privește protecția mediului, reducerea consumului de combustibili convenționali, precum și de diminuare a poluării cauzate de traficul rutier.

„În cadrul Programului Rabla Plus, ca noutate, a fost introdusă eligibilitatea autovehiculelor înmatriculate pentru prima dată cu cel mult 6 luni în urmă, față de data vânzării și care nu depășesc 6.000 km, inclusiv autovehicule care au fost utilizate pentru activități de Drive-Test/Demo. De asemenea, a fost introdusă eligibilitatea și pentru acele autovehicule care, potrivit legislațiilor naționale din cadrul UE, au fost înmatriculate tehnic în vederea exportului către țara noastră”, precizează AFM, într-un comunicat. Reamintim că Programele Rabla Clasic şi Rabla plus se desfăşoară în baza Ordinului Ministerului Mediului nr. 324/2020 şi respectiv a Ordinului Ministerului Mediului nr. 323/2020 publicate în luna martie a acestui an. În ceea ce priveşte dosarele de acceptare depuse de către persoanele juridice în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus se transmit la AFM, începând cu 24 iulie 2020, exclusiv prin intermediul poştei electronice. Procedura cuprinzând modul de transmitere a documentelor, adresele de e-mail prin intermediul cărora se realizează comunicarea informaţiilor necesare, precum şi alte instrucţiuni, sunt publicate pe site-ul www.afm.ro.