După o perioadă de peste două luni de la startul conectării caselor de marcat cu jurnal electronic la sistemul de monitorizare al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), au fost conectate aproximativ 50.000 de aparate.

Potrivit reglementărilor legale, termenul-limită de conectare pentru marii contribuabili este 30 iunie 2021, iar pentru contribuabilii mici și mijlocii - 30 noiembrie 2021. Întregul demers de conectare vine în sprijinul contribuabililor prin automatizarea schimbului de date și eliminarea necesității depunerii anumitor declarații specifice, în fiecare lună. Înainte de acest anunț ANAF, cea mai recentă statistică era la o lună și jumătate după startul conectării caselor de marcat, moment la care aproximativ 25.000 de aparate erau legate, conform unei informări din 13 mai 2021 a Patronatului Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România. La jumătatea lunii mai, dintre cele 25.000 de aparate conectate, numai 16.000 erau ale marilor contribuabili, dintr-un total de aproximativ 50.000 de case de marcat în funcțiune la aceste entități. Firmele mari mai au la dispoziție încă două săptămânia, adică până la 30 iunie 2021. Termenul de luna asta se aplică numai firmelor mari, care sunt mai puține față de firmele mici și mijlocii, acestea din urmă având la dispoziție o perioadă mai lungă pentru conectare. În total, autoritățile estimează că ar fi peste 700.000 de case de marcat care trebuie legate în final la sistemul ANAF. În cazul aparatelor care nu pot fi conectate la internet, se transmite la Fisc o declarație în acest sens până la 30 iunie 2021 (contribuabili mari), respectiv 30 noiembrie 2021 (contribuabili mijlocii și mici). Începând cu aparatele achiziționate din decembrie 2021, conectarea se face la data instalării lor. Totodată, începând cu decembrie 2021, în cazul aparatelor care nu pot fi conectate la internet, se transmite la Fisc o declarație în două zile lucrătoare de la data instalării.

Comercianții trebuie să apeleze la tehnicieni specializați pentru a face conectarea aparatelor la sistemul ANAF. Conectarea implică, în mare, trecerea aparatelor de la regimul de funcționare cu profil 0 la regimul de funcționare cu profil 1. Reamintim că, potrivit prevederilor legale, companiile care nu vor respecta termenele impuse de Fisc vor risca o amendă de la 8.000 la 10.000 de lei, așa cum reiese din coroborarea articolelor 3^1, 10 și 11 din Ordonanța de urgență a Guvernului 28/1999, act normativ care prevede obligativitatea conectării aparatelor la sistemul ANAF și o amendă pentru neîndeplinirea obligației în termenele legale.