IPA-online este un program informatic gratuit care permite completarea electronică a Declaraţiei de suprafaţă din cadrul cererii de sprijin pentru Schema de Plată Unică pe Suprafaţă.

Şi în Campania 2016, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic folosind aplicaţia IPA Online - un program informatic gratuit care permite completarea electronică a Declaraţiei de suprafaţă din cadrul cererii de sprijin pentru Schema de Plată Unică pe Suprafaţă. Aplicaţia poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploataţiei, la primărie, la centrul APIA etc. IPA Online pune la dispoziţie lista parcelelor pentru care fermierul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii Agenţiei, precum şi schiţa parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, fermierul poate modifica, corecta sau completa Declaraţia de suprafaţă şi schiţa parcelei. De asemenea, se pot stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, astfel încât, dacă fermierul are nevoie de verificări, să poată întrerupe lucrul cu aplicaţia, (cu posibilitatea reluării ulterioare), având păstrate datele completate anterior. Programul realizează verificarea datelor înscrise şi, dacă acestea nu sunt complete (sau există necorelări evidente), va afişa o avertizare, ajutând astfel fermierul să completeze corect Declaraţia de suprafaţă. De precizat că, pentru a completa declaraţia de suprafaţă folosind aplicaţia IPA online, solicitantul are nevoie de un nume de utilizator şi o parolă. Cei care doresc detalii cu privire la folosirea programului pot consulta Manualul de utilizare prin folosirea butonului de asistenţă din aplicaţie pe pagina http://www.apia.org.ro/. Important! Dacă fermierul a completat electronic Declaraţia de suprafaţă folosind IPA Online, acesta trebuie să se prezinte la APIA unde va trebui să semneze Declaraţia, completând în Cererea unică de plată datele de identificare şi cele cuprinzând Angajamentele. Mai departe, Cererea unică de plată trebuie semnată şi înregistrată la APIA, în registratura electronică a IACS. Finalizarea declaraţiei de suprafaţă se va face în prezenţa funcţionarului APIA, odată cu semnarea cererii de plată şi a angajamentelor.

Reamintim că, în perioada 1 martie - 16 mai, la Centrele judeţene/locale ale APIA se depun fără penalizări cererile unice de plată. Cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 16 mai 2016, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul, dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 16 mai, potrivit prevederilor art.13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 din 11 martie 2014. Solicitările depuse după data de 10 iunie 2016 nu mai sunt admise la calcul, beneficiarului nemaifiindu-i acordată nici un fel de plată sau de sprijin. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.