Acordarea plății redistributive pentru exploatațiile cu dimensiunea între 1-50 ha, constituie un sprijin suplimentar pentru o suprafață de 3.748.473 ha, gestionată de majoritatea fermierilor (97%) care contribuie la susținerea vitalității spațiului rural.

Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, (CRISS), este noua plată APIA pentru micii fermieri care lucrează minim un hectar, anunță Planul Național Strategic 2023-2027, publicat, spre dezbatere, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. Sprijinul redistributiv pentru venit sub forma unei plăți decuplate anuale per hectar eligibil se acordă fermierilor care au dreptul la o plată în temeiul sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității și se acordă pentru exploatațiile agricole cuprinse între 1-50 ha.

Sprijinul redistributiv se acordă: fermierului care exploatează o suprafață cuprinsa între 1-50 ha, în mod special din cadrul gospodăriilor țărănești, definite prin Legea 6 / 2022; nu beneficiază de sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, fermierii care si-au fragmentat exploatațiile după 2020 si nici fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul fragmentarii respective, cazurile în care se consideră că fermierii nu și-au fragmentat/divizat exploatațiile în scopul de a beneficia de plata redistributivă urmând să fie reglementate prin legislația națională. Ţinând seamă de suprafața determinată IACS din Campania 2020, pentru fermele cuprinse între 1-50 ha, respectiv de 3.748.473 ha pentru anul 2023, cuantumul indicativ de plată este de 51 euro/ha în anul 2023, ajungând la 54 euro/ha în anul 2027. CRISS se adresează, totodată, și fermelor care nu făceau obiectul schemei “micii fermieri”, dar care constituie segmentul agriculturii la scară mică și mijlocie, aflat în plin proces de consolidare, ca fiind vectorii cei mai importanți ai lanțului scurt de aprovizionare și practicarea unei agriculturii prietenoase cu mediul. Datele Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) pentru plăți directe gestionat de APIA indică faptul că, în anul 2020, fermele cuprinse între 1 și 50 de hectare, adică majoritatea exploataţiilor din România, însumau 758.512 beneficiari exploatații agricole, circa 97% din totalul de 781.246 de fermieri. Potrivit documentului Ministerului Agriculturii, CRISS va contribui în mod direct la reducerea disparităților în materie de venituri dintre agricultură și alte sectoare ale economiei, cât și la oprirea migrației tinerilor din mediul rural.