Săptămâna a început cu emoții pentru peste 1.200 de foști elevi care s-au înscris la bacalaureatul de toamnă. La prima probă, cea scrisă, la Limba și literatura română, au fost prezenți 488 de candidați, adică aproape 85% dintre cei înscriși.

Mai concret, din 575 de elevi înscriși au absentat 87. Spre deosebire de anii precedenți și de proba din vară, niciun elev nu a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.

Subiectele nu au fost foarte dicile. La punctul A de la primul subiect, profil real, filiera tehnologică și vocațională (cu excepția profilului pedagogic), elevii au avut de răspuns la mai multe cerințe (pentru care era suficient să știe să citească și să înțeleagă ce citesc) pe marginea textului lui Cella Serghi „E. Lovinescu evocat de...”. La punctul B al aceluiași subiect candidații au avut de formulat o opinie față de problematica pusă în discuție în text. La subiectul II (10 puncte) elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului în fragmentul dat. La subiectul III (30 de puncte) candidaților li s-a cerut să prezinte statutul social, psihologic, moral etc. al unui personaj la alegere din cele două prezentate în text.

La profilul umanist, Filiera vocațională - Profilul pedagogic, subiectele au fost asemănătoare, la al treilea, însă, candidaților li s-a cerut să prezinte statutul social, psihologic, moral etc. al fiecăruia dintre cele două personaje din text.    

Pentru a doua sesiune (august-septembrie) a examenului național de bacalaureat, în Bihor s-au înscris 1.202 candidaţi, 810 din promoţia 2020-2021 și 392 din promoțiile anterioare.

 

Rezultatele finale, pe 3 septembrie

Probele scrise se desfășoară în 7 centre de examen: Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta, Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș, iar pentru evaluarea lucrărilor s-au organizat două centre zonale de evaluare.

Probele scrise sunt programate în săptămâna 16 - 19 august: pe 17 august - proba scrisă obligatorie a profilului (E.c), 18 august - proba scrisă la alegere a profilului și specializării (E.d) și pe 19 august - proba scrisă la Limba și literatura maternă (E.b).

Șase candidați vor susține examenul în condiții speciale (deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare).

Primele rezultate de la probele scrise se vor afișa pe 31 august, până la ora 12.00, iar contestațiille se vor depune în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00. În perioada 1 - 3 septembrie se vor rezolva contestațiile.

Rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui.

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează, depun și transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale se vor afișa pe data de 3 septembrie 2021.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).

În prima sesiune a examenului de bacalaureat, în urma soluționării contestațiilor, rata de promovare în județul Bihor a fost de 69,4%.