Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea a găzduit joi, 9 martie, cu ocazia Săptămânii Meseriilor un atelier de consiliere și orientare în carieră susținut de psihologul Alin Crețu.

Alături de el, la eveniment au participat și profesorii Marcela Pașcalău, Marcela-Sefora Nemțeanu, Ianis Gheorghioi, Diana Herțe și Adela Rus. Evenimentul a fost dedicat elevilor din clasele a XII-a și a avut printre obiective înțelegerea criteriilor de selecție a profesiei în context contemporan, conștientizarea plusurilor și a minusurilor personale, a rolului dezvoltării inteligenței și a nivelului IQ-ului în circumstanțele dezvoltării personale, respectiv a putea percepe fluiditatea și dinamica profesiilor.

Utilizând ca tehnică de prelegere psihodrama, psihologul Alin Crețu a pus în evidență elementele care pot contribui la succesul elevilor, aspecte care pot afecta dezvoltarea IQ-ului acestora și moduri în care își pot îmbunătăți performanțele personale. De asemenea, au fost detaliate conceptele inteligențelor multiple, a fost utilizată metoda didactică a „Conului de învățare” dezvoltată de cercetătorul Edgar Dale, respectiv au fost evidențiate influențele emisferelor cerebrale asupra percepției mediului și a soluționării problemelor.

În ultima parte au fost prezentate profesii dispărute în urma progresului tehnologic, ocupații noi apărute, respectiv a fost detaliat rolul dezvoltării inteligenței și modalități originale de adaptare la noile realități economice. Au mai fost arătate modalități de selecție a personalului pentru diferite categorii de profesii.

La finalul activității, elevii care au fost extrem de implicați și cooperanți au fost evaluați prin metode didactice psihodramatice.