Zece elevi din clasele a XI-a și a XII-a, alături de profesoarele Paula Dumea și Adriana Gherasim, au participat, în perioada 2–9 martie, la o mobilitate Erasmus+ în orașul Sevilla, Spania, unde au explorat cultura locală, istoria, educația și valorile europene ale diversității și incluziunii.

În cadrul activităților organizate de școala gazdă „IES Pablo Picasso”, elevii români s-au familiarizat în primul rând cu sistemul de învățământ spaniol. Fiecăruia i-a fost asociat un elev spaniol, care i-a fost ghid pe parcursul săptămânii. Acest lucru a încurajat învățarea reciprocă și a promovat conexiunile personale, construind totodată și un sentiment de apartenență și îmbinare a două culturi. Această parte a programului a încurajat curiozitatea, toleranța și respectul pentru diversitate.

În celelalte zile, au vizitat Italica, un vechi oraș roman situat lângă Sevilla și care a făcut parte din provincia Hispania Baetica.

Activitatea a avut ca scop reflectarea asupra provocărilor pe care le reprezintă schimbările climatice pentru un oraș turistic precum Sevilla și eforturile pentru conservarea patrimoniului său cultural.

A urmat reprezentarea unei scurte piese de teatru despre originile Canadei, interpretată de elevii ce studiază cultura francofonă. Școala „IES Pablo Picasso” a propus acest program deoarece secția de bilingv spaniolă de la CN „Iosif Vulcan” Oradea participă anual la Festivalul național de teatru școlar în limba spaniolă, câștigând în ultimii ani și diferite premii.

A patra zi a început cu o plimbare de-a lungul râului Guadalquivir și vizitarea navei Nao Victoria, replică a primei corăbii care a făcut ocolul lumii. De la Cristofor Columb, elevii s-au mutat pe stadion pentru a simți frenezia unui meci de fotbal al echipei Betis din Sevilla.

În ultima zi, elevii au vizitat atelierele școlii „IES Pablo Picasso”, printre care și cel de textile, care le-a atras atenția prin creațiile vestimentare.

Tot în ultima zi, elevii și profesorii au participat la o activitate de gătit și degustare împreună cu elevii cu dizabilități funcționale și psihologice. Activitatea a fost menită să îmbogățească mediul educațional și să promoveze coeziunea socială și respectul reciproc în rândul elevilor, contribuind la o cultură școlară mai incluzivă. Interacțiunea între elevi cu și fără dizabilități a promovat relațiile și înțelegerea între colegi, empatia și abilitățile sociale.

Mobilitatea a oferit întregului grup oportunități de cunoaștere, relaționare și o mai bună înțelegere a diversității culturale.