Fiecare tânăr care alege să studieze și să se stabilească în Oradea are o poveste în spate. Una despre dorințe, ambiții, pasiuni și găsirea căii. Alin Pârcălab, un student de 23 ani, ajuns lead developer la o firmă din Oradea, este un astfel de tânăr care a făcut trecerea de la pasiunea pentru gamming la microelectronică.

Alin este student la Facultatea de Inginerie Electronică și Tehnologia Informației a Universității din Oradea, fiind considerat un „vizionar” în materie de programare și microelectronică. Povestea lui se confundă cu a multor tineri din România. Nu a promovat din prima examenul de Bacalaureat, deoarece petrecea prea mult timp în fața calculatorului, dar nu s-a descurajat.

„Nu mă gândeam că pasiunea mea de atunci va deveni fundamentul pasiunii mele de acum, microelectronica. Și atunci alocam aproape tot timpul meu acestei pasiunii, stând ore în șir în fata unui computer, parcă antrenându-mă pentru ceea ce fac acum. În acest moment sunt student în anul doi la IETI, în cadrul Universității din Oradea. Pasiunea mea a început în mediul virtual, prin recordurile realizate la jocurile video. Însă, dincolo de lumea virtuală, nepalpabilă, mi-am dorit să mă extind spre ceva concret, și de aici a apărut pasiunea mea pentru microelectronică. Spre deosebire de alte domenii, microelectronica are întotdeauna un rezultat controlabil și palpabil, care înglobează toată activitatea de dezvoltare. În anul 2018 am participat la acțiunea de recrutare Allengra, iar ideea prezentată atunci, deși îndrăzneață, de a crea propriul cip, mi-a captat cu adevărat interesul, ideea fiind una fără precedent în Romania. Într-adevăr, nici eu nu am putut estima, în acel moment, ce implică acest proiect. M-a impresionat faptul că, la baza întregului proces stau operații logice extrem de simple, dar care, fiind puse în sute de mii de combinații, pot realiza circuite și formule care să rezolve diferite probleme ale societății din care facem parte”, povestește Alin.

Se poate performanță în IT și la Oradea!

Ajuns la compania Allengra, la doar 19 de ani a reușit să stabilească diferite contacte cu persoane din industrie.

„Am avut un contact cu Institutul de dezvoltare din domeniul de microelectronică din Tima-Grenoble. În 2019, am avut discuții cu Universitatea din Rappersville, Elveția, tot pe domeniul microelectronicii. Între timp am făcut parte din grupuri de dezvoltare de microprocesoare bazate pe un nou set de instrucțiuni, numit RISC-V dezvoltat de cei de la Universitatea Berkley, California. Am acumulat astfel niște cunoștințe pe care le-am completat cu diverse cursuri de la Universități precum MIT, Standford, în domeniul arhitecturii de calculatoare și de procesoare, m-am documentat din ce se compun sistemele și care sunt resursele necesare pentru a crea un cip”, explică Alin Pârcălab care adaugă că muncește zilnic de la 9 dimineața până la 11 seara. Conform studentului, impactul principal al cipului la care lucrează și care va fi gata până la sfârșitul anului este unul economic: „În momentul de față, cipurile de care e nevoie pentru a acoperi toate aplicațiile necesare în procesul de măsurare au un cost aproximativ de 6 euro. Prin dezvoltarea propriului nostru cip, acesta va avea un cost de 1 euro, rezultând 5 euro economisiți din start, pe bucată. Proiectul nu se oprește după finalizarea primului cip, fiindcă avem în vedere o dezvoltare continuă, dorim ca prin alăturarea unui procesor și a altor sisteme în jurul lui, să extindem aria de aplicație la domenii precum inteligență artificială, automotive etc”.

Studenți de la Facultatea de IMT sau de la Facultatea de Informatică și Științe a Universității din Oradea au avut ocazia să desfășoare mai multe stagii în cadrul firmei la care lucrează Alin, Allengra, unii dintre ei rămânând în companie ca angajați. Este o firmă cu capital privat 100% românesc, care activează de 5 ani în domeniul microelectronicii și are în dezvoltare chipuri de măsurare integrată a fluxului de lichide, temperaturii și presiunii.