De Ziua Națională a Tineretului, luni, 2 mai, echipa Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri a avut parte de o experiență frumoasă: ateliere în aer liber dedicate liceenilor orădeni.

Cine spune că tinerii nu sunt interesați de protecția mediului, înseamnă că nu i-a cunoscut pe liceenii de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea și Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea. La o aruncătură de băț de forfota orașului, pe malul Crișului Repede, au fost organizate trei ateliere educative.  

„Cum aruncăm corect deșeurile la gunoi?” - a fost atelierul prin care reprezentanți de la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și Garda de Mediu Bihor au discutat despre nevoia și utilitatea colectării selective a deșeurilor. Și, pentru ca atelierul să fie unul interactiv, fiecare echipă de liceu a avut la dispoziție trei pubele și câteva deșeuri de sortat.

„Care este pH-ul râului Crișul Repede?” - a fost provocarea celui de-al doilea atelier, în cadrul căruia, cu ajutorul biologului Anca Coroiu, de la ABA Crișuri, liceenii au putut determina pH-ul apei prin mai multe metode și au comparat nivelul de oxigen de la mai multe prelevări.

În cel de-al treilea atelier, echipa Aqua Crisius, în frunte cu Andrei Togor, președintele asociației, a făcut o demonstrație de pescuit științific și a prezentat tinerilor câteva informații esențiale despre apele noastre.

Invitat special a fost Andrei Acs care a vorbit despre inițiativa „Natura urbană pe Crișul Repede”.

„Concluzia a fost evidentă: pentru o dezvoltare sustenabilă, este nevoie de o generație responsabilă și educată”, menționează Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Evenimentul a făcut parte din campania națională „Curățăm România”, și a fost dedicat Zilei Naționale a Tineretului.

Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită în fiecare an, la 2 mai. Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost iniţiat în anul 2004, de către 15 deputaţi reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, aceasta fiind şi Camera decizională. Astfel, conform Legii nr. 425/25 octombrie 2004, ziua de 2 mai a devenit Ziua Naţională a Tineretului.