Profesorii de matematică din Bihor se pot înscrie de miercuri, 10 martie, pe platforma naţională a Olimpiadei, urmând ca apoi să-i înscrie și pe cei mai buni dintre elevii care au trecut de etapa pe școală. 

Având în vedere importanța sprijinirii tinerelor talente din domeniul matematicii, dar și cultivării apetitului pentru această știință, Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), în parteneriat cu Intuitext, organizează Olimpiada Națională „Gazeta matematică” (ONGM) 2020-2021.

ONGM a început pe 20 februarie 2021 și se va încheia în aprilie 2021. Etapa I, cea pe unitățile de învățământ, s-a desfășurat online, în organizarea profesorilor de la clasă sau a catedrei de matematică din școală, sub coordonarea Filialei locale a SSMR, și a constat în teste grilă la fiecare clasă cu 20-24 de întrebări cu răspuns unic.

Etapa a II-a (locală) - se va desfășura online, pe 20 martie, pe platforma Naţională a Olimpiadei (construită de SSMR și Intuitext). Profesorii se pot înscrie deja din 10 martie pe această platformă prin filialele SSMR, urmând apoi să înscrie datele copiilor calificați la prima etapă.

La etapa a III-a (națională) vor participa doar elevii claselor VII-XII. Elevii din clasele a V-a și a VI-a vor fi premiaţi la nivel naţional de SSMR după rezultatele obţinute la etapa a II-a. Filialele pot organiza independent etapa finală pentru a V-a și a VI-a tot online, dar la nivel local.

La etapa a IV-a, în funcție de rezultatele de la faza finală, aproximativ 40 de elevi de la clasele IX-XII și 30 de la clasele VII-VIII (eventual și clasa a IX-a, în funcție de vârstă) vor participa la București la două teste de calificare pentru alcătuirea loturilor naționale.

Pentru a afla mai multe detalii legate de Olimpiada Națională „Gazeta Matematică”, puteți accesa site-ul Societății de Ştiinţe Matematice din România: ssmr.ro/onm2021.

Comitetul de organizare este format, printre alții, din Radu Gologan, președinte SSMR, Cătălin Gherghe, președintele Comitetului de Organizare, Cristian Alexandrescu, vicepreședinte organizatoric, Marius Perianu, vicepreședinte, coordonare teste.

Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.