Şcolile din România vor rămâne deschise cel puţin până pe 1 aprilie şi se vor vor închide doar dacă localitatea intră în carantină. Vacanța de primăvară este prelungită cu trei săptămâni, între 2 aprilie și 4 mai.

Examenul de bacalaureat va rămâne pe aceleaşi date care au fost deja stabilite, iar Evaluarea Naţională se va desfăşura după bacalaureat.

Învățământul va intra în online când localitatea intră în carantină, nu când incidența depășește 6 la mie, prevede propunerea lui Sorin Câmpeanu de modificare a ordinului comun cu Ministerul Sănătăţii, iar vacanța de primăvară e prelungită cu trei săptămâni, între 2 aprilie și 4 mai.

„Pentru ca perturbările să fie minime am propus o serie de modificări în structura anului școlar. (...) Propunând o vacanță de primăvară care să înceapă pe data de 2 aprilie până în 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe. Deci vacanță de primăvară prelungită cu trei săptămâni. În acest fel, perioada lunii aprilie, care e cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității. Al doilea avantaj e că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezență fizică. Se va desfășura între 28 iunie și 1 iulie. Vom echivala competențele. Un alt avantaj, în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, se regăsește în păstrarea datelor evaluărilor claselor a IV-a și a VI-a, iar la clasa a II-a urmând a fi reprogramate în luna mai”, anunță ministrul Educației, Sorin Câmpeanu. El spune că elevii suferă nu numai pierderi școlare, ci și la nivel de tulburări comportamentale generate de lipsa de socializare.

„Suntem într-o situație în care e nevoie de decizii care să producă cât mai puține perturbări la nivelul sistemului de învățământ. Rămânem consecvenți principiului că școlile trebuie să se închidă ultimele, dacă e nevoie. Am semnat și transmis spre semnare Ministerului Sănătății ordinul de ministru comun prin care se va înlocui sintagma «depășirea pragului de șase la mie» cu sintagma «intrare în carantină»”, transmite Câmpeanu.

„Ministerul Educaţiei va rămâne consecvent principiului potrivit căruia şcolile trebuie să se închidă ultimele, doar dacă e nevoie. Am semnat ordin de ministru prin care şcolile se închid când localităţile intră în carantină. Am fi într-o situaţie absurdă dacă am avea terase, malluri şi alte localuri deschise şi am închide şcolile. Da, dacă localitatea intră în carantină în interesul educaţie şi a profesorilor, şi a stării de sănătate generală, trebuie închise şcolile doar dacă localitatea intră în carantină”, a spus Cîmpeanu.