Ca de fiecare dată în cei 25 ani de activitate, Societatea Cultural- Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Oradea a adus ieri un omagiu celui care a fost supranumit „Crăișorul Munților”, Avram Iancu.

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” - Filiala Oradea l-a omagiat ieri pe eroul nostru național, printr-o serie de manifestări menite să marcheze împlinirea, în data de 24 iunie, a 195 de ani de la naşterea lui Avram Iancu. O mână de oameni, unii purtând cu ei buchete de sânziene, a participat la ceremonial. Conform tradiţiei, evenimentul a avut loc în Parcul Traian, la bustul lui Avram Iancu, operă a sculptorului Cornel Durgheu. Conducerea Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România a fost reprezentată la eveniment de prof. Tiberiu Groza, președinte, prof. Victor Bercea și col. (r) prof. dr. Vasile Tutula.

De asemenea, printre cei prezenți la manifestare, s-au remarcat: viceprimarul Mircea Mălan, Răzvan Puia, șeful Cancelariei Prefectului, Dan Poinar, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – Filiala Bihor, prof. univ. dr. Mihai Drecin și col (r) Grigore Bartoş, președintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”- filiala Oradea, organizator și moderator al evenimentului.

La ceremonial au mai participat reprezentanți ai Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, conducerea Poliției Municipiului, dar și reprezentanți ai asociațiilor cultural-patriotice din Beiuș și Marghita.

Evenimentul a debutat cu un Te Deum în memoria eroului național Avram Iancu și a martirilor Horea, Cloșca și Crișan, oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei. Ierarhul a condus ceremonialul religios ajutat, printre alții, de părintele Vasile Sabău, care, de 25 de ani, ia parte la evenimentul comemorativ, și de părintele Mircea Ioniţă, capelanul Garnizoanei Oradea. După intonarea Imnului de Stat al României, au urmat alocuțiuni, un moment artistic și depunere de buchete și jerbe de flori la bustul celui care a fost supranumit „Crăișorul Munților”. La final, toți cei prezenți au primit din partea organizatorilor revista „Identitatea Națională”.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” - Filiala Oradea, în colaborare cu Prefectura județului Bihor, Consiliul Județean Bihor și Garnizoana Oradea.