Expoziţie retrospectivă unică în România - Ingo Glass 75, la Muzeul Ţării Crişurilor
Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, a organizat expoziţia Deschideri - Ingo Glass 75. Orădenii sunt invitaţi la un eveniment expoziţional de excepţie, dedicat unuia dintre cei mai importanţi sculptori constructivişti din lume, dar şi al artei concrete, Ingo Glass, artist plastic german de origine română.
Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 22 septembrie şi s-a deschis cu un anunţ important pentru iubitorii de cultură. „Dacă până acum, la fiecare vernisaj îmi exprimam speranţa că ne vom muta înr-o zi în viitorul sediu, acum pot spune că ne vom muta, cel mai probabil din februarie. Avem confirmarea din partea Consiliului Judeţean Bihor, că lucrările la noul sediu vor fi finalizate în această iarnă”, a spus dr Aurel Chiriac, managerul Muzeului Ţării Crişurilor.
Astfel, expoziţii deosebit de importante, aşa cum este cea deschisă joi, 22 septembrie, vor putea fi admirate de orădeni, într-un spaţiu adecvat.
Un public numeros a fost present, joi seara, la Palatul baroc, la expoziţia Deschideri – Ingo Glass 75. Născut în Timişoara în anul 1941 Ingo Glass s-a stabilit în Germania, în Munchen, în anul 1979.
În cuvântul de deschidere, „Arta ca exerciţiu permanent al libertăţii”, dr. Aurel Chiriac subliniază: „Ingo Glass a fost forţat de autorităţi să aleagă libertatea, pentru ca un interviu acordat unui jurnalist britanic să nu fie publicat. Interviul a apărut totuşi în Financial Times, cu titlul Ceauşescu - acolo unde dispare carnea. Lăsa în România, pe malul Dunării, la Galaţi, două lucrări în metal, Piramida Soarelui şi Septenarius, creată în 1976”, a spus Aurel Chiriac.
„De la bun început a vrut, în sculptură, să părăsească figurativul (…). Oul lui Brâncuşi reprezintă perfecţiunea. Dincolo de forma lui, nu mai ai ce face în sculptură, crede Ingo Glass. În anii petrecuţi în Galaţi a avut, plimbându-se prin portul dunărean revelaţia deschiderii. De atunci şi până astăzi, în orice formă pe care o lucrează Ingo Glass lasă un spaţiu gol, propune o absenţă, o punte de trecere către altceva”, a mai subliniat Chiriac.
Ingo Glass este un activ susţinător al stilului constructivist, un creator care lucrează în metal (oţel, aluminiu) şi care şi-a conturat un concept artistic personalizat şi mizează pe reprezentarea unor forme esenţiale – pătratul, triunghiul, cercul - şi a culorilor de bază - albastru, galben şi roşu. „Simplitatea acestor trei forme geometrice cuprinde însă toată complexitatea lumii şi a fiinţei umane. Accesul la diversitate şi la planurile secunde artistul îl obţine din modul în care organizează spaţial cele trei forme. Concretul e mai prezent în lucrările lui Ingo Glass decât ar putea părea la prima vedere”, a spus Aurel Chiriac. Expoziţia organizată la Muzeul Ţării Crişurilor marchează cei 75 de ani de existenţă a artistului şi este singura expoziţie retrospectivă organizată în România cu acest prilej.
Expoziţia va fi deschisă până în data de 27 octombrie 2016, conform programului de funcţionare al muzeului: marţi, joi, sâmbătă: 10.00 - 15.00; miercuri, vineri, duminică: 10.00 - 18.00. Preţul unui bilet: 2 lei pentru copii, 4 lei pentru adulţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.