Liceul de Arte este una dintre pepinierele importante de formare a artiștilor, a tinerilor dornici să promoveze frumosul, cultura, artele plastice şi muzica. Generația aceasta este încununată de trei pianiști deosebiți, al căror renume a depășit de mult granițele țării, pianiști care au în spate o activitate de excepție și care duc renumele liceului și al orașului peste granițe: Nagy Antoniu, Ilisz Dominik și Popescu David.

Nagy Antoniu a studiat de mic pianul în Italia cu profesorul Stefano Miceli, care este în momentul actual directorul Departamentului muzical ,,La Scuola d'Italia” din New York, o instituție recunoscută la nivel internațional. În prezent studiază pianul sub coordonarea profesoarei Judith Rado la Liceul de Arte din Oradea, în clasa a X-a. Antoniu a concertat pe scene din Brescia, Bergamo, la Festivalul Pianistic din Brindisi și la Milano, unde a obținut premiul al II-lea la Concursul Internațional „Milano Piano Talents”. De asemenea, a obținut premiul al II-lea la Concursul „American Protege”, premiu care îi aduce și invitația de a cânta la renumitul teatru Carnegie Hall din New York, în decembrie anul acesta. Cu această ocazie va susține o serie întreagă de concerte și în alte locații din New York.

Talentul deosebit al lui Antoniu a fost răsplătit și în țară, obținând premiul „Sabin Drăgoi” ca urmare a participării la Concursul Internațional Jeunesses Musicales Dinu Lipatti - București, mai 2016. Privind spre viitorul nu foarte îndepărtat, Antoniu se pregătește pentru admiterea în Concursul Internațional „Astana” din Kazakhstan organizat de celebrul pianist rus Denis Matsuev.

 

Alte două nume de care se va mai auzi

Un alt copil deosebit de talentat și care se bucură de o recunoaștere binemeritată a muncii sale este Ilisz Dominik, care studiază pianul de la vârsta de șase ani. Dominik este elev în clasa a VII-a la Liceul de Arte Oradea, studiind pianul sub îndrumarea profesoarei Jambor Fekete Elisabeta.

Din 2014, Dominik a participat la o serie de masterclassuri atât în țară (la Universitatea Națională de Muzică București), cât și în străinătate (Austria, Ungaria, Elveția, Germania, Franţa) sub coordonarea unor profesori de prestigiu. Dominik a susținut concerte în străinătate în special în vara acestui an în Debretin și în mai multe orașe din Germania: Bonn, Bergisch Gladbach, Dusseldorf și Olpe. De asemenea, Dominik a concertat și în țară –la Gala de premiere a Concursului Internaţional de Interpretare Pianistică „Carl Filtsch”- Sibiu, 2016, unde a obținut și premiul al II-lea.

Participările la concursuri au fost numeroase, iar din anul 2012 până în prezent a obținut premiul I, Marele premiu sau Premiul de Excelență la Concursul de studii „Carl Czerny” Oradea și la Concursul „Tinere talente” tot din Oradea. La olimpiadele naționale de interpretare instrumentală, fazele zonale și naționale, a obținut numeroase premii (locul I la fazele zonale de la Baia Mare în 2013, Oradea în 2014, Zalău în 2015 și Cluj în 2016; iar la fazele naționale - locul al II-lea, la Suceava, în 2015, și locul al III-lea, la București, în 2016).

David Popescu este un licean de excepție format într-o familie de muzicieni orădeni, studiind pianul la Liceul de Arte din Oradea până în clasa a VIII-a cu mama – prof. Popescu Eniko, după care a studiat o perioadă la Cluj, iar apoi la Budapesta. În prezent studiază tot la Liceul de Arte din Oradea  - clasa a X-a D, sub îndrumarea profesoarei Ferencz Mercedesz.

David a concertat pe scene din mari orașe cu tradiție muzicală din țară și străinătate: Iași, Cluj, Bistrița, Budapesta, Gyor. A participat la mai multe concursuri naționale și internaționale fiind apreciat și premiat. La Concursul „Tinere talente” a luat premiul I, a participat la un Concurs Internațional la Budapesta și la olimpiada națională de interpretare instrumentală, Iași -  2015, unde a obținut premiul al III-lea la etapa națională.

În același spirit de performanță, de deschidere și recunoaștere națională a muncii depuse de profesorii muzicieni ai Liceului de Arte Oradea și de elevii talentați și pasionați de muzică, saptămîna viitoare - în data de 26 noiembrie - corul ,,Giocoso” al claselor gimnaziale de la Liceul de Arte Oradea va urca pe Scena Sălii Radio din București pentru un recital în cadrul Galei Cantus Mundi. Corul Liceului de Arte, dirijat de prof. Nicoleta Țâmpu, va susține un program împreună cu Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, dar va avea și un program propriu.