La sfârșitul anului trecut Organizaţia „Salvaţi copiii” a donat Maternității din Oradea un incubator în valoare de 11.540 de euro, pentru a ajuta la salvarea unor suflete nevinovate. Organizația „Salvați copiii” spune că mai are în plan să ajute spitalul orădean cu alte două incubatoare și două monitoare ale funcțiilor vitale.

 

„Din banii dumneavoastră, cei 2%, donațiile prin sms și sprijinul companiilor, am reușit să ajutăm mai departe”, au spus ieri, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Organizației „Salvați copiii”, Gabriela Alexandrescu și Amalia Năstase. La eveniment au mai participat directorul medical al Spitalului Județean – Lucia Daina, șefa Secției de Neonatologie – Valeria Filip și Dorel Dulău, de la Compartimentul Management Spitale al Primăriei Municipiului Oradea.

Lucia Daina a început conferința, făcând o scurtă prezentare a Maternității Oradea, subliniind că unitatea este de nivelul de competență III, cel mai înalt din România, că are 6 medici, 43 de asistente plus infirmiere, că în 2017 s-au născut 3.708 copii din care 410 prematuri (rata de prematuritate fiind de 11%), că au fost înregistrate 26 de decese din care 10 pe Secția de neonatologie și 16 pe cea de prematuri (rată mai mică decât nivelul național).

„În prezent avem 18 incubatoare din care doar două mai noi de 5 ani plus 6 aparate de ventilație mecanică. De aceea e mare nevoie de aceste aparate”, a mai spus Daina.

Reprezentantele „Salvați copiii” au spus că sunt pentru prima dată în Oradea și că, deși știu că Maternitatea are probleme mai mici decât spitalele din alte zone, asta nu înseamnă că nu este și aici nevoie de ajutor.

„Tocmai de aceea, Salvați copiii România a decis să doteze secția de terapie intensivă nou-născuți din Oradea, care deservește județele Bihor și Satu-Mare, cu un incubator de înaltă performanță, în valoare de 11.540 de euro. Organizația atrage atenția asupra capacității insuficiente a maternităților de grad trei de a prelua și trata cazurile severe, în condițiile în care țara noastră are doar 23 de astfel de unități de terapie intensivă nou-născuți, dintre care 9 în București, și jumătate din numărul necesar de paturi”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv „Salvați copiii”.

 

„Știu ce e în sufletul unei mame care are un copil la incubator!”

Emoționant a fost discursul Amaliei Năstase, ambasador al campaniei „Bun venit pe lume”: „În România este nevoie de mult mai mult ca dotări și medici pentru că ajungem în situația în care sunt refuzate mame pentru că nu sunt suficiente locuri sau suficienți medici în maternități. Lucrurile acestea stau în puterea noastră să le schimbăm. Nu poți să ai un viitor dacă nu ai grijă de copiii tăi. Sunt mama a trei copii și unul dintre ei a trebuit să stea într-un astfel de incubator. Știu ce e în sufletul unei mame când e copilul într-un astfel de incubator, dar nu știu ce poate fi în sufletul unei mame al cărei copil ar avea nevoie de un astfel de aparat iar unitatea medicală nu îl are”.

Șefa Maternității, Valeria Filip, a subliniat importanța gestului făcut de organizația „Salvați copiii”.

„În condițiile în care numărul de nașteri a scăzut, prematuritatea este în creștere. Femeile fac copii după 30 de ani și folosesc uneori metode artificiale. Avem multe nașteri cu prematuritate extremă, la 23-24 de săptămâni, dar și cu prematuritate tardivă 36-37 de săptămâni. În acest context, degeaba avem profesionalism, pasiune, dedicație, dacă nu avem aparatură. Chiar și copiii născuți la termen au uneori nevoie de incubator. Sunt micuți care stau și trei luni într-un incubator iar funcționarea non-stop duce la rodarea și uzarea lor. De aceea, orice astfel de incubator este binevenit”, a spus Filip.

Nu este prima donație făcută de „Salvați copiii” Maternității din Oradea. În 2014, organizația a donat un bilirubinometru și două pulsoximetre, în valoare totală de 6.500 de euro.

În total, în perioada 2012-2017, „Salvați copiii” România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, cu o investiție totală de 3.120.000 euro, fonduri provenite din mecanismul 2%, donații online, SMS-uri, direct debit sau cu sprijinul companiilor.

Toți cei care vor să sprijine unitățile medicale o pot face redirecționând cei 2% din impozitul pe venit către „Salvați copiii”. Formularele 230 și 200 sunt disponibile pe salvaticopiii.ro sau pe anaf.ro. Detalii se pot obține la numerele de telefon 021/316-61.76 sau 0744/360-915.