Temperaturile nefiresc de scăzute pentru această perioadă a anului i-au determinat pe reprezentanții societății de termoficare să reacționeze și să înceapă furnizarea agentului termic pentru încălzire încă din primele zile ale lunii octombrie. Din păcate, la mai puțin de o săptămână de la pornirea încălzirii, locuitorii din mai multe zone ale orașului s-au plâns că îngheață în apartamente, acuzând Termoficare Oradea că nu furnizează agentul termic la temperatură suficient de ridicată.

 

În aceste condiții, pentru a face față frigului din casă, cei mai mulți dintre orădeni fie au ales să-și pună o haină în plus pe ei, fie au apelat la caloriferele electrice, în special cei care au copii mici. Oamenii sunt de părere că e anormal să fie puși la plată pentru servicii pe care nu le primesc sau, cel puțin, să nu le fie facturată gigacaloria la preț întreg. Un cititor al ziarului nostru, C.P., care locuiește în cartierul Ioșia Nord, pe strada Cazaban nr. 40, este revoltat de faptul că până acum nu a primit căldură în apartament, motiv pentru care atât el, cât și soția și copiii s-au îmbolnăvit.

„Suntem foarte revoltați că nici până acum nu am primit căldură în apartament, motiv pentru care ne-am îmbolnăvit toată familia. Am înțeles că situația nu e izolată și că în mai multe părți ale orașului încă nu a ajuns căldura. Nici la școala unde învață copiii, Liceul German Friedrich Schiller Oradea, nu e căldură, iar orele sunt de o jumătate de oră...”, ne-a sesizat cititorul nostru.

Contactat telefonic, Dan Crețu, purtătorul de cuvânt al Termoficare Oradea, ne-a declarat că nu sunt probleme privind furnizarea agentului termic în cartierul Ioșia Nord, menționând că singura posibilitate în care lipsește căldura la blocurile din acest cartier este fie din cauza unor avarii locale ce nu țin de Termoficare, fie pentru că majoritatea locatarilor au hotărât să facă economie și au închis căldura de jos, din bloc.

„În acest moment, sunt pornite 135 de puncte termice, cu excepția celor unde primăria face lucrări de modernizare”, a mai spus Dan Crețu, menționând că cele mai afectate zone sunt centrul orașului, cu cartierele Nufărul și Dragoș Vodă, dar și comuna Sînmartin cu staþiunile Băile Felix și Băile 1 Mai.

Având în vedere faptul că finalizarea lucrărilor de modernizare a rețelelor de termoficare este programată pentru intervalul 12-15 octombrie 2016 (zonele afectate fiind T.Vladimirescu, M. Eminescu, William Shakespeare, Magheru, Gheorghe Doja,) pornirea încălzirii în oraș se face treptat, începând cu zonele reabilitate.

Potrivit acestuia, lucrările de pe străzile Gheorghe Doja și Tudor Vladimirescu se vor încheia joi, 13 octombrie, iar cele din Piața Creangă vor mai dura până cel mai devreme duminică.

În ce privește furnizarea căldurii în unitățile de învățământ din Oradea, Dan Crețu a precizat că aceasta a început încă de joia trecută și că la Liceul German Friedrich Schiller a fost o problemă locală.

Declarația sa a fost întărită de secretara școlii, care ne-a informat că, din cauza unei avarii, furnizarea agentului termic în instituție a fost întreruptă luni, pentru aproximativ două ore, situație care a fost remediată, în aceeași zi, în jurul prânzului.