Studiul de fezabilitate pentru reabilitarea malului stâng al Crişului Repede, tronsonul dintre Podul Ferdinand şi viitorul pod al Centenarului, a fost aprobat de Comisia de Urbanism, urmând să fie scoasă la licitaţie proiectul tehnic şi execuţia lucrărilor. Până atunci, orădenii sunt aştetaţi să vină cu propuneri sau sugestii, varianta actuală fiind postată pe site-ul Primăriei Oradea. 

 

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat, ieri, proiectul privind amenajarea malului stâng al Crişului Repede, porţiunea dintre Podul Ferdinand (rebotezat SF. Ladislau) şi Podul Centenarului (fosta pasarelă de la Centrul de Calcul). Potrivit lui Mălan, această variantă de amenajare, a patra, a fost deja dezbătută în Comisia Municipală de Urbanism și Amenajarea Teritorului (CMUAT), care a aprobat-o.

„Este rodul efortului unei echipe complexe în care au lucrat arhitecți de la firma Noua Opțiune din Baia Mare, împreună cu arhitecți și specialiști locali, inclusiv designerul Adian Sabău, cel care a avut un cuvânt important de spus în ceea ce privește Podul Sf. Ladislau și Piața Unirii”, a menţionat viceprimarul orădean. Varianta prezentată de acesta prevede restaurarea întregii zone, cuprinzând stâlpii, corpurile de iluminat şi jardinierele, operă a arhitecţilor Jozsef şi Laszlo Vago, precum şi coborârea spre cursul de apă, care se dorește pusă în valoare, astfel încât zona să devină una atractivă, completând armonios, prin amenajare, imaginea clădirilor istorice din jur. „S-a urmărit ca, prin aceşti stâlpi şi prin zone verzi, inclusiv cu coborârile spre Criș, să ofere orădeanului o senzație de siguranță și de liniște”, susţine Mircea Mălan. Viceprimarul a precizat că pentru amenajare se va folosi granit din blocuri masive, iar zona verde va cuprinde doar plante care cresc în mod natural pe malul Crișului. Aleea care duce spre Podul Centenarului se va extinde în consolă peste Criș, unde apare o balustradă foarte simplă, cu replicarea balcoanelor care azi sunt construite din beton și fier. Trotuarul va fi pavat cu piatră, în mod similar cu Piața Unirii. Totodată, va exista o pistă de biciclete până la Podul Ferdinand, amenajată pe carosabil, lângă trotuar. De asemenea, va exista posibilitatea ca pietonii să treacă pe sub acest pod.

În perioada următoare, se va scoate la licitație proiectul tehnic și execuția lucrărilor, termenul pentru realizarea amenajării fiind sfârşitul anului viitor. Orădenii interesaţi pot trimite propuneri sau sugestii cu privire la varianta aleasă de municipalitate. În ceea ce priveşte startul lucrărilor, acesta depinde de finalizarea părţii care îi revine Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri. Astfel, în prezent se lucrează în albia Crișului Repede, proiectul vizând lărgirea promenadei.