Tânăra activistă suedeză pentru climă, Greta Thunberg, și alți 15 copii au depus luni o plângere la Națiunile Unite, acuzând cinci dintre marile economii ale lumii că au încălcat drepturile omului.

Cele cinci ţări sunt acuzate de abuz prin faptul că nu au luat măsuri adecvate pentru a opri criza climatică, potrivit CNN.

Plângerea a fost depusă la scurt timp după ce Thunberg a ţinut un discurs prin care i-a mustrat pe liderii mondiali prezenţi la Summit-ul ONU pentru Acțiunea Climatică de la New York. Pe un ton furios Greta Thunberg le-a spus liderilor mondiali că „nu îi va ierta niciodată” pentru că nu au reușit să oprească schimbările climatice: „Suntem la începutul unei dispariţii în masă și tot ce puteţi face este să vorbiţi despre bani și să spuneţi basme despre o creștere economică eternă", a declarat adolescenta suedeză la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de luni. "Cum îndrăzniţi?", i-a mustrat Greta.

„Mi-aţi furat visele și copilăria cu cuvintele voastre goale - și totuși, sunt unul dintre norocoși”, a declarat luni Thunberg. „Oamenii suferă, oamenii mor”, a afirmat acesata.

Petiția numește cinci țări - Germania, Franța, Brazilia, Argentina și Turcia - despre care spun că nu și-au respectat obligațiile în temeiul Convenției privind Drepturile Copilului, un tratat privind drepturile omului vechi de 30 de ani, care este cel mai ratificat din istorie.

Plângerea vine în contextul în care Organizația Națiunilor Unite găzduiește un Summit pentru Acțiuni Climatice în prima zi a Adunării Generale, în care zeci de lideri mondiali își prezintă măsurile pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon din țările lor.

Cu ocazia unei conferințe de presă de peste culme, Thunberg și ceilalți copii care s-au alăturat petiției și-au exprimat frustrarea neplăcută de lipsa de urgență manifestată de liderii mondiali în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Reacţia lui Trump pe Twitter

Președintele Donald Trump a părut să o ia peste picior pe activista Greta Thunberg, afirmând pe Twitter despre acesta că pare o „"fată foarte fericită pe care o așteaptă un viitor strălucit și extraordinar".

„Pare o fată foarte fericită pe care o așteaptă un viitor strălucit și extraordinar. Cât de frumos!" a scris liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a fost prezent pentru circa 10 minute la summitul pe tema climei, care a avut loc la New York. Președintele american a exprimat în multe rânduri faptul că este sceptic în privința schimbărilor climatice provocate de oameni, iar administrația sa a refuzat să facă din acest lucru o prioritate.