Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova - Maia Sandu a câștigat primul tur
După numărarea a 99,8% din voturile exprimate, Maia Sandu a obținut la alegerile prezidențiale din Republica Moldova 36,1% din voturi (486.140), iar Igor Dodon 32,66% din voturi (439.797).
Potrivit rezultatelor preliminare, prezența la vot a fost de 42,76%, fiind depășit pragul de validare de o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.
În diaspora au votat 149.178 de persoane, iar Maia Sandu a fost preferată de 70,12 la sută dintre alegători. Pe locul al doilea la votul diasporei s-a clasat Renato Usatîi, cu 17,25 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon a avut doar 3,65 la sută dintre sufragii, cu câteva sutimi mai mult decât Andrei Năstase, care are 3,59 la sută.
Alegătorii din capitala Republicii Moldova au votat majoritar tot cu Maia Sandu. Candidata opoziției proeuropene a câștigat categoric la Chișinău în fața lui Igor Dodon, având 45,20 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon a luat 34,17 la sută din sufragii. Pe locul al treilea s-a clasat Renato Usatîi cu 9,55 la sută din voturile alegătorilor din Capitală.
„Noi cu toţii am remarcat aseară că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri şi putem spune că diaspora reprezintă în mod real un electorat paralel al Republicii Moldova. Acest electorat are propria viziune şi propriile preferinţe politice şi în mare parte aceste preferinţe ale diasporei se află în disonanţă cu preferinţele populaţiei majoritare care locuieşte şi munceşte acasă, în Moldova. Aşa arată votul de ieri, dar asta este realitatea democraţiei”, a afirmat preşedintele Republicii Moldova.
Marea surpriză a acestor alegeri a fost primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a obţinut circa 16.9% din voturi, fiind urmată de Violeta Ivanov, candidată din Partidului Şor, condus de deputatul fugar Ilan Şor - 6,49%. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a fost votat de 3,26% din alegători, iar liderul PUN, Octavian Ţîcu, de 2%, urmat de candidatul PLDM, Tudor Deliu, care a luat 1,37%, Dorin Chirtoacă - 1,2%.
Un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 15 noiembrie 2020, deoarece niciunul dintre cei opt candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50% din voturile valabil exprimate. În turul doi vor concura primii doi clasați după primul tur – Maia Sandu și Igor Dodon.
Ar putea exista o mobilizare mai mare la vot, în condițiile în care la alegerile din 1 noiembrie au participat aproape 43 la sută dintre alegătorii înscriși (față de 50 la sută la alegerile din 2016, când în turul al doilea s-au înfruntat tot Igor Dodon și Maia Sandu).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.