Boris Johnson, ministrul de Externe al Marii Britanii, a declarat, ieri, că președintele rus Vladimir Putin a ordonat atacul neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal pentru a-l ajuta în campania electorală pentru președinția Rusiei, relatează Politico.eu.

 

În cadrul unor declarații susținute în fața Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Britanic, Johnson a reiterat faptul că responsabilitatea atacului neurotoxic îi aparține direct lui Vladimir Putin. Ministrul britanic de Externe a precizat că, în pofida declarațiilor venite de la Moscova, atacul neurotoxic „poartă semnătura Rusiei” prin folosirea agentului neurotoxic „Novicioc”, adăugând că Moscova a vrut să-și avertizeze foștii spioni că nu pot scăpa de „revanșa Rusiei”.

„Așa cum fac multe figuri nedemocratice în momentul alegerilor sau în preajma momentelor critice, este deseori atractiv să induci în imaginarul colectiv noțiunea unui dușman și cred că asta s-a încercat asupra electoratului din Rusia”, a declarant Johnson, adăugând că atacul neurotoxic a fost strâns legat de campania electorală din Rusia.

Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia şi Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury şi, în replică, a dispus expulzarea a 23 de diplomaţi britanici, după ce și Londra a decis expluzarea a 23 de diplomați ruși. Președintele rus Vladimir Putin a catalogat acuzațiile drept „lipsite de sens”.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

Marea Britanie, SUA, Franța și Germania susțin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicație plauzibilă și au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic „Novichok”, folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

De cealaltă parte, Vladimir Yermakov, șeful Departamentului de Neproliferare și de Control al Armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat că Marea Britanie ar fi putut orchestra atacul neurotoxic asupra fostului spion.

„Logica simplă ne sugerează că există doar două posibilități. Fie autoritățile britanice sunt incapabile să prevină activități teroriste pe teritoriul lor, fie au orchestrat atacul asupra cetățeanului rus Iulia Skripal. Nu există o altă opțiune”, a declarat Yermakov.

Tot miercuri, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a afirmat că Marea Britanie caută „în mod deliberat” să submineze relațiile cu Rusia.