Președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a dat asigurări, joi, că țara sa „nu va sta cu brațele încrucișate” în fața desfășurării a mii de soldați nord-coreeni în Rusia, pentru a fi trimiși în cele din urmă la război împotriva Ucrainei.

 

Acțiune a fost catalogată de liderul de la Seul drept o „provocare”. Coreea de Sud a luat deja o serie de măsuri împotriva cooperării militare dintre Moscova și Phenian și intenționează să ia și altele în cazul escaladării situației.

 „Coreea de Sud nu va sta cu brațele încrucișate în fața acestei situații”, a declarat Yoon după o întrevedere cu omologul său polonez Andrzej Duda, aflat în vizită la Seul, transmite AFP.

10.000 de soldați nord-coreeni ar urma să fie desfășurați în Rusia până în decembrie. Atât Andrzej Duda, cât și Yoon Suk-yeol consideră că angajarea a mii de soldați nord-corenii în lupte împotriva Ucrainei constituie „o provocare care amenință securitatea globală dincolo de peninsula Coreeană și Europa”.

Întâlnirea dintre președintele sud-coreean și omologul său polonez a avut loc la o zi după ce Washingtonul și Seulul au estimat că aproximativ 3.000 de soldați nord-coreeni au fost deja trimiși în Rusia și că se antrenează în mai multe locații. Potrivit Seulului, alți 7.000 de soldați nord-coreeni urmează să fie trimiși pe frontul din Ucraina până în luna decembrie, după ce vor petrece o perioadă de climatizare în Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat încă de acum zece zile în privința ajutorului militar acordat de liderul nord-coreean, Kim Jong-un, președintelui rus Vladimir Putin. Potrivit generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, intrarea soldaților nord-coreeni în lupte ar fi trebuit să aibă loc miercuri, 23 octombrie, în teatrul de operații Kursk. Însă câțiva soldați nord-coreeni au dezertat deja în apropiere de granița cu Ucraina.

În timp ce Moscova și Phenianul neagă desfășurarea de soldați nord-coreeni pe frontul din Ucraina, Serviciul sud-coreean Național de Informații a publicat imagini cu trupe din Nord în timp ce erau transportate din porturile Chongjin, Hamheung și Musudan, către Vladivostok.

La fel ca Ucraina, și Coreea de Sud se simte amenințată de strângerea cooperării militare dintre Phenian și Moscova. De la Kremlin, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că această cooperare „va continua”, dar „că nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”.

Angajarea soldaților nord-coreeni în lupte reprezintă o escaladare gravă a războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Până acum, ajutorul Phenianului pentru Moscova a constat inițial în livrarea de milioane de obuze de artilerie, apoi în rachete. Nicio altă țară nu a trimis soldați pe linia de front pentru a susține Moscova sau Kievul, notează publicația franceză Le Grand Continent.

Arme pentru Ucraina

Coreea de Sud va analiza „cu mai multă flexibilitate" ca înainte posibilitatea de a furniza arme Ucrainei în urma informaţiilor privind desfăşurarea de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei, a anunţat joi preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, informează AFP.

„Chiar dacă noi am urmat principiul ce constă în a nu furniza direct arme letale, noi am putea reveni asupra acestei probleme cu mai multă flexibilitate, în funcţie de acţiunile forţelor nord-coreene", a declarat Yoon în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele polonez Andrzej Duda aflat în vizită la Seul.

Înainte de aceasta, joi, Yoon Suk Yeol a declarat joi că ţara sa „nu va sta cu braţele încrucişate" în faţa desfăşurării de trupe nord-coreene în Rusia pentru posibila lor utilizare ulterioară în războiul din Ucraina, desfăşurare pe care el a calificat-o drept „provocare".

Miercuri, Washingtonul a confirmat informaţiile furnizate de Coreea de Sud asupra desfăşurării a 3.000 de soldaţi nord-coreeni în estul Rusiei, „între începutul şi mijlocul lui octombrie".

SUA nu ştiu dacă aceşti soldaţi vor lupta de partea armatei ruse, a spus Kirby, estimând totodată că aceasta este „o posibilitate foarte îngrijorătoare".

La rândul său, Coreea de Nord a negat că furnizează Rusiei forţe pentru ofensiva ei împotriva Ucrainei, un reprezentant al Phenianului la ONU denunţând "un zvon nefondat".

După mai mult de doi ani şi jumătate de război, Kievul se află într-o situaţie militară critică, forţele sale fiind de luni de zile în defensivă pe frontul de est, în timp ce Rusia continuă să lovească oraşele din Ucraina, care nu are suficiente sisteme de apărare antiaeriană.

 

Contramăsuri - Agenţi sud-coreeni în Ucraina

 „Am convenit că desfășurarea trupelor nord-coreene în Rusia, care încalcă direct Carta ONU și rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, este o provocare care amenință securitatea globală”, a insistat președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol.

Coreea de Sud trimite o echipă specială în Ucraina și crește cooperarea cu NATO Președintele sud-coreean a spus că autoritățile de la Seul vor lucra cu aliații și partenerii lor pentru a pregăti contramăsuri care ar putea fi implementate pe etape, în funcție de gradul de cooperare militară dintre Phenian și Moscova. Biroul prezidențial sud-coreean a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că Seulul are în vedere diverse opțiuni diplomatice, economice și militare, inclusiv susținerea Ucrainei cu sisteme de arme atât defensive, cât și ofensive.

Până la o decizie în acest sens, Seulul a aplicat deja o primă-măsură, anume trimiterea de trupe în Ucraina și a unei echipe din cadrul serviciilor de informații militare. Acestea din urmă au scopul de „analiza tacticile nord-coreenilor pe câmpul de luptă și de a participa la interogarea celor capturați”.

În plus, președintele sud-coreean a anunțat că țara sa își va intensifica partajarea informațiilor cu NATO. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a cerut trimiterea unei delegații care va contribui la revitalizarea cooperării în materie de securitate între Coreea, Ucraina și NATO. De asemenea, Ministerul sud-coreean de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Seul, Gheorghi Zenoviev, în semn de protest față de trimiterea de soldați nord-coreeni pe frontul din Ucraina.

Viceministrul de externe Kim Hong-kyun i-a transmis ambasadorului Zinoviev că sprijinul cu arme și soldați primit de Moscova din partea Phenianului „constituie o amenințare importantă nu doar pentru securitatea Coreei de Sud, dar și pentru comunitatea internațională”. „Acțiunile de acest tip încalcă numeroasele rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și Carta Națiunilor Unite”, a adăugat MAE sud-coreean.