Mai multe mașini de poliție au fost incendiate în timpul demonstrațiilor împotriva summitului G20 ce a început vineri în Hamburg, potrivit poliției germane.

 

Unul dintre cele două marșuri ce au fost permise de autorități a fost blocat de poliție pentru că participanții la acesta purtau măști. Poliția a reamintit astfel prin intermediul platformei de socializare Twitter că purtarea măștilor la proteste contravine legii germane în privința participării la demonstrații. Conform poliției, protestatari mascați ar fi avariat mașini și ar fi spart mai multe fereste ale unor bănci și tribunale din cartierul Altona. Poliția a transmis că cel puțin șase ofițeri de poliție au fost răniți în timpul ciocnirilor violente, în vreme ce presa internațională a vehiculat că cel puțin 76 de protestatari ar fi fost răniți. Localnicii orașului german Hamburg au acuzat poliția de folosirea unor tactici brutale pentru a dispersa protestatarii, zeci de protestatari fiind apoi reţinuţi. În cursul protestelor de vineri, poliția a folosit din nou tunuri de apă asupra protestatarilor, care de data aceasta au avut asupra lor pelerine și umbrele. Conform unei postări de pe Twitter, poliția ar fi folosit spray cu piper asupra a cel puțin unui protestatar.

Summitul G20, care a început vineri la Hamburg, este un monstru, așa cum o arată cifrele: 100.000 de demonstranți, 12.000 de batoane de ciocolată pentru jurnaliști și 185 de câini polițiști, comentează DPA, care oferă câteva dintre cele mai importante cifre legate de eveniment. Donald Trump s-a deplasat pe străzile din Hamburg cu o limuzină prezidențială, supranumită „Bestia”. Protestatarii au în același loc trei dintre țintele lor favorite: Donald Trump, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan. Există 14 puncte de acces și de control al identității în zonele de securitate din jurul principalei clădiri.

17 elicoptere ale poliției vor survola zona pe toată durata evenimentului.

Autoritățile au contabilizat 29 de proteste separate legate de G20 de la 23 iunie și până sâmbătă, ultima zi a summitului. Participă 36 de delegații cu 6.000 de membri în total. Liderii G20 reprezintă țări care totalizează 64% din populația lumii. Poliția folosește 185 de câini și 70 de cai.

Centrul de presă a pus la dispoziția jurnaliștilor veniți din toată lumea 400 de kg de cârnați și 12.000 de batoane de ciocolată, ca parte a celor 15 tone de mâncare pentru reprezentanții mass-media. Aproximativ 19.000 de polițiști asigură securitatea la summit și sunt mobilizați pentru manifestația finală, la care sunt așteptate 100.000 de persoane.