Poliţia locală din Treviso, Italia, a fost printre primele care au activat dronele pentru măsurarea temperaturii corpului cetăţenilor. Autorităţile au anunţat că, sâmbătă şi duminică, pe coasta Ostiei va avea loc un control al temperaturii, ca parte a măsurilor anti-Covid.

 

Zborul de recunoaştere este programat în intervalul 11.00-16.00 şi s-a specificat că „drona se va deplasa la o înălţime de cel puţin 25 de metri de nivelul apei şi la o distanţă de cel puţin 30 de metri de oameni”.

Turiştii care la ora indicată se vor găsi pe plaja din Ostia vor fi controlaţi de la distanţă cu ajutorul dronei. Dacă temperatura depăşeşte 37,5° C, probabil vor fi declanşate verificări mai aprofundate. Autoritatea de sănătate publică nu a oferit detalii, limitându-se să spună că „verificarea temperaturii va avea loc automat de dispozitivul Ostia pe plajă".

În Italia nu este prima dată când temperatura cetăţenilor este măsurată de la distanţă cu o dronă. La începutul lunii mai 2020, imediat după lockdown-ul din martie-aprilie, poliţia locală din Treviso a folosit drone pentru a măsura temperatura şi pentru a identifica subiecţii potenţial contagioşi în zonele publice ale oraşului.

În acest caz, au fost utilizate două drone, una cu o greutate de 800 de grame şi alta de un kilogram, capabile să funcţioneze chiar şi la înălţimi mai mari şi pe vreme nefavorabilă.

Dronele au fost programate pentru a identifica numai persoanele cu temperaturi peste 37,5 ° C şi au activat şi funcţia Active track, pentru a urmări automat persoanele cu febră.

După cum este specificat de ASL Roma 3, nu există niciun pericol pentru înotători să se confrunte cu drona, deoarece va rămâne la o distanţă de cel puţin 30 de metri de oameni.

Cu toate acestea, există multe necunoscute, începând cu vremea. Pe vreme instabilă, funcţionarea dispozitivului este afectată. Dar, mai presus de toate, mulţi se întreabă dacă oamenii care stau multe ore la soare nu pot avea o temperatură mai ridicată şi, prin urmare, pot fi identificaţi cu beculeţ roşu de dronă.