Morgile și spitalele din zonele afectate de inundații din Libia sunt copleșite de solicitări, în timp ce mii de oameni sunt dispăruți.

Numeroase cadavre au rămas pe străzile din Derna, orașul de coastă devastat de inundații, deoarece morgile sunt pline, potrivit CNN.

Autoritățile libiene spun că până în prezent sunt peste 5.000 de decese, cele mai multe în orașul Derna. De asemenea, spitalele sunt pline cu persoane rănite. În paralel, echipele de intervenție îi caută pe cei dispăruți. Potrivit unor date locale, lipsesc aproximativ 10.000 de oameni, care fie au rămas sub dărâmături, fie au fost aruncați în mare de torenții de pe străzi. Cel puțin 30.000 de oameni din oraș au fost nevoiți să-și părăsească locuințele devastate de inundații. Oficialii libieni apelează la ajutorul internațional și avertizează că Libia nu are experiența necesară pentru a face față unui astfel de dezastru. Primele estimări arată că reconstrucția zonelor distruse de inundații va costa miliarde de dolari. Comisia Europeană a anunţat miercuri trimiterea de ajutoare din România, Germania şi Finlanda spre oraşul libian Derna, afectat de inundaţii devastatoare, informează AFP.

„Mecanismul de protecţie civilă al UE a fost activat. Ajutorul oferit de Germania, România şi Finlanda este pe drum”, a anunţat pe reţeaua X (fostă Twitter) un purtător de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari.

Ajutorul constă în corturi, paturi de campanie, pături, 80 de generatoare electrice, alimente, corturi de spital şi rezervoare de apă, precizează un comunicat al executivului UE, potrivit căruia Uniunea se declară pregătită „să coordoneze alte oferte de asistenţă”.

UE mai adaugă că a deblocat o primă tranşă de 500.000 de euro pentru a răspunde celor mai urgente nevoi ale libienilor afectaţi de furtuna mediteraneană Daniel.  Aceste fonduri sunt alocate unor „parteneri care acţionează pe teren pentru a furniza îngrijiri medicale, apă şi echipamente sanitare”.

„UE rămâne pregătită să întărească răspunsul adus persoanelor cele mai afectate în Libia în această perioadă dificilă”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.