Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a apreciat, duminică, că Israelul a depăşit „liniile roşii" intensificându-şi ofensiva în Fâşia Gaza, ceea ce „ar putea" decide alte părţi „să treacă la acţiune". SUA au avertizat Iranul să nu se amestece în conflict, în caz contrar riscând o ripostă dură.

Iranul este un fidel susţinător al grupării palestiniene Hamas, aflată în prezent în război cu Israelul din 7 octombrie, data unui atac sângeros fără precedent al combatanţilor grupării islamiste în sudul Israelului. Drept represalii, Israelul desfăşoară de atunci bombardamente neîncetate asupra Fâşiei Gaza, iar recent le-a intensificat.

„Crimele regimului sionist au depăşit liniile roşii, ceea ce ar putea determina pe toţi ceilalţi să treacă la acţiune", a avertizat preşedintele Raissi într-un mesaj postat pe X (ex-Twitter). „Washingtonul ne-a cerut să nu facem nimic, dar ei continuă să aducă un sprijin amplu Israelului", a adăugat el.

Într-un interviu acordat canalului Al Jazeera, Raissi a precizat că „Iranul consideră de datoria sa" să susţină „axa rezistenţei", care cuprinde grupări armate precum Hamas şi Hezbollah în Liban. Dar, a adăugat el, „grupările de rezistenţă sunt independente în opiniile lor, deciziile lor şi acţiunile lor".

Washingtonul a imputat Iranului o parte din responsabilitatea atacurilor care au vizat în ultimele zile trupele americane în Siria şi în Irak, rănind circa 20 de soldaţi americani.

Preşedintele Joe Biden a adresat „un mesaj direct" liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, pentru a-l avertiza împotriva oricărui nou atac al acestor grupări.

„SUA cunosc foarte bine capacităţile noastre" militare şi „ştiu că ele sunt imposibil de învins", a avertizat Raissi în interviul pentru Al Jazeera.

Iranul a salutat „succesul" atacului lansat de Hamas în 7 octombrie, afirmând totodată că nu ar fi fost implicat în acesta. În cursul atacului, 1.400 de persoane au fost ucise în sudul Israelului, în majoritate civili, iar alte circa 230 au fost luate ostatice de Hamas, potrivit autorităţilor israeliene.

Gruparea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, susţine că peste 8.000 de palestinieni, în majoritate civili, ar fi fost ucişi în bombardamentele israeliene.

Potrivit lui Raisi, „ţările care nu-i susţin pe palestinieni trebuie să explice pentru ce nu îi apără pe cei care sunt ucişi, în timp ce îşi apără legitim ţara şi pământul", notează AFP.

IDF continuă operaţiunile în Fâşia Gaza

Forţele de apărare israeliene (IDF) şi-au sporit numărul trupelor care intră în Fâşia Gaza, unde se află în război cu gruparea islamistă Hamas, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al IDF, citat AFP.

„În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, noi am crescut" numărul forţelor armatei care intră în Fâşia Gaza „şi ele s-au alăturat celor care luptă deja acolo", a declarat generalul Daniel Hagari. „Noi intensificăm treptat operaţiunile terestre şi extinderea forţelor noastre în Fâşia Gaza", a precizat el. 

IDF au efectuat duminică operaţiuni terestre împotriva Hamas în Gaza în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a numit „a doua fază" a acestui război menit să eradicheze gruparea militantă palestiniană. Războiul va fi „lung şi dificil", a avertizat şeful executivului israelian. A învinge Hamas este o „provocare esenţială" pentru Israel, dar „priveşte întreaga civilizaţie occidentală", a mai apreciat Netanyahu. IDF a avertizat că acum consideră oraşul Gaza un „câmp de luptă" şi le-a ordonat rezidenţilor „să plece imediat" spre sud.