Israelul a bombardat intens Fâşia Gaza în cursul nopţii de luni spre marţi, distrugând mai multe clădiri, în timp ce militanţii palestinieni au lansat rachete spre aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv. Egiptul se teme de un exod al populaţiei din zonele de război, către propriul teritoriu.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunţat luni că a ordonat blocada totală a Fâşiei Gaza, ceea ce înseamnă că enclava palestiniană va fi lipsită de energie electrică, alimente şi combustibil.

Un responsabil al Hamas a respins orice negociere cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut liderilor opoziţiei să formeze imediat un guvern de uniune naţională de urgenţă, fără condiţii prealabile.

Guvernul israelian îi forţează pe palestinienii din Fâşia Gaza să aleagă între două destine, fie să moară sub bombardamente, fie să plece de pe teritoriul lor, adică să se refugieze în Egipt, au declarat marţi agenţiei EFE surse de securitate egiptene, în timp ce aviaţia israeliană a efectuat atacuri în zona punctului de frontieră de la Rafah.

„Guvernul de ocupaţie (israelian) îi forţează pe palestinieni să aleagă între moartea sub bombardamente sau părăsirea teritoriului lor", au declarat surse egiptene, idee regăsită şi în relatărilor difuzate de mass-media din Egipt, precum Al Qahera News, un post apropiat de serviciile secrete egiptene.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene le-a declarat marţi jurnaliştilor străini că punctul de trecere de la Rafah este deschis, sugerând astfel că palestinienii din Fâşia Gaza pot trece frontiera pentru a se refugia în Egipt, dar puţin mai târziu armata israeliană a revenit precizând că „punctul de trecere de la Rafah era deschis ieri, dar acum este închis" de către autorităţile egiptene.

Bombardamente israeliene au lovit marţi zona din apropierea acestui punct de trecere, potrivit unor oficiali palestinieni şi egipteni, citaţi de Reuters. Ministerul de Interne din Fâşia Gaza afirmă că bombardamentele au provocat oprirea activităţii la punctul de frontieră şi că membrii personalului egiptean de acolo le-au cerut omologilor palestinieni să părăsească zona.

Un atac israelian a avut loc de asemenea loc luni şi a perturbat parţial operaţiunile punctului de frontieră, dar surse egiptene afirmă că până marţi dimineaţă a fost restabilit accesul pentru călătorii cu acte în regulă şi pentru activitatea umanitară.

Punctul de trecere de la Rafah este singurul punct de frontieră al Fâşiei Gaza care nu este controlat de Israel. Autorităţile egiptene au închis luni acest punct de trecere, după ce, conform unor surse de securitate şi presei locale, Egiptul a atenţionat Israelul că va împiedica un „exod masiv" al celor circa 2,3 milioane de palestinieni din Fâşia Gaza.

Numărul persoanelor strămutate în interiorul Fâşiei Gaza a depăşit 187.000, potrivit ONU, care estimează de asemenea la mai mult de 1.500 numărul morţilor şi la peste 6.400 pe cel al răniţilor în războiul declanşat sâmbătă printr-un atac al grupării Hamas asupra Israelului cu rachete şi incursiuni în comunităţile israeliene din apropierea Fâşiei Gaza.