UE în dispută cu Marea Britanie pe tema exporturilor de vaccin - Restricţii suplimentare
Uniunea Europeană a anunţat, miercuri, impunerea de restricţii suplimentare privind exporturile de vaccinuri, în contextul tensiunilor cu Guvernul Marii Britanii.
„Uniunea Europeană se confruntă cu o gravă situaţie epidemiologică şi continuă să exporte un volum important spre ţări care produc propriile vaccinuri sau sunt mai avansate în campaniile de vaccinare", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Funcţionarea economiei în beneficiul oamenilor. „În acest context, am adoptat două modificări în mecanismul actual privind controlul exporturilor, pentru a garanta aprovizionarea statelor membre UE", a precizat Valdis Dombrovskis, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro. Sistemul actual, aprobat de Uniunea Europeană în ianuarie, prevede ca exporturile de vaccinuri anticoronavirus în afara spaţiului comunitar să aibă aprobarea statului UE de unde pleacă dozele şi a Comisiei Europene. Acum, Comisia Europeană va înăspri condiţiile de export spre ţările care au propriile capacităţi de producţie de vaccinuri şi care nu exportă vaccinuri spre Uniunea Europeană. Anumite ţări blochează exporturile de doze de vaccin anti-Covid-19 spre Uniunea Europeană „fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale cu producători de vaccinuri", argumentează Comisia Europeană, care va introduce principiul „reciprocităţii" în relaţia cu astfel de ţări. Uniunea Europeană a exportat aproximativ zece milioane de doze de vaccinuri anticoronavirus în Marea Britanie în perioada 1 februarie - 15 martie, dar nu a primit nicio doză din vaccinurile produse de compania AstraZeneca pe teritoriul britanic.
29 de milioane de doze AstraZeneca acunse într-o fabrică din Italia
29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca ar fi ascunse într-o fabrică din Italia, lângă Roma. O anchetă a Uniunii Europene arată că o parte dintre acestea ar fi fost destinate exportului către Marea Britanie. Comisia Europeană i-a cerut premierului italian să verifice câteva loturi de vaccin într-o fabrică din Anagni, o localitate de lângă Roma. Premierul Mario Draghi l-a informat pe ministrul Sănătății, Roberto Speranza, care a trimis un control la sfârșitul săptămânii trecute. În fabrică sunt 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca pregătite pentru a fi trimise în Regatul Unit și descoperite de autoritățile italiene în urma anchetei declanșate de Comisia Europeană. Informația a apărut în „La Stampa”, care afirmă că „manevrele AstraZeneca” au fost descoperite în urma vizitei lui Thierry Breton, comisar european pentru piața internă. Fabrica poate produce 5-6 milioane de doze de vaccin pe lună și a început producția în septembrie anul trecut. Potrivit surselor UE, parte din aceste doze „este foarte probabil să fi fost trimisă în Regatul Unit”, dar procesul a fost întrerupt în 1 februarie, când a intrat în vigoare regulamentul UE privind controlul exporturilor. Cele 29 de milioane de doze de ser reprezintă o cantitate de vaccinuri pentru care Bruxelles și Londra sunt într-o luptă continuă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.