Potrivit lui Viktor Orban, ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat, aducând doar războaie, discordie, colaps economic şi haos. Aşa că ea va fi înlocuită cu o nouă ordine, suveranistă.

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă, a afirmat joi premierul ungar Viktor Orban, în discursul de deschidere al reuniunii de la Budapesta a Conferinţei Acţiunii Politice Conservatoare (conservatorii americani şi aliaţii lor), transmite MTI.

Potrivit lui Orban, ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat, aducând doar războaie, discordie, colaps economic şi haos.

Adepţii acesteia au susţinut că misiunea lor este să-şi realizeze propriile idealuri, şi nu să reprezinte poporul, şi au împărţit lumea în democraţii şi autocraţii, afirmând că rolul lor este să poarte o cruciadă împotriva autocraţiilor, a mai spus Orban. „Susţinătorii acestei lumi vechi se află în continuare la frâie la Bruxelles şi, deşi nu este treaba mea să intervin în politica americană, mă tem că tot ei sunt şi la Washington”, a avertizat el.

Anul acesta vom face tot ce ne stă în putinţă să-i înlăturăm, a mai declarat premierul ungar. „Să vină, în sfârşit, epoca suveraniştilor, să revenim pe drumul paşnic şi sigur care a făcut măreţ Occidentul”, a conchis Orban.