Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a fost trimis ieri în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea. Potrivit unui comunicat al Curţii de Apel Oradea episcopul este acuzat de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul. Concret, potrivit anchetatorilor, episcopul ar fi ştiut şi ar fi aprobat afacerile penale dintre primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, şi Episcopie.

Episcopul Virgil Bercea a fost trimis în judecată în dosarul în care este anchetat şi Adrian Domocoş, primarul oraşului Beiuş. La finele lui 2014, primarul Adrian Domocoş era arestat fiind acuzat de luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi deţinerea fără drept a muniţiilor. Totodată, Ovidiu Mihăilă, administratorul Episcopiei era acuzat de dare de mită. Potrivit procurorilor DNA, Domocoş a cerut şi a primit în concesiune, în 2011, de la protopopul greco-catolic din Beiuş, o clădire, proprietatea bisericii, pentru o firmă despre care procurorii DNA Oradea susţin că i-ar aparţine edilului. Imobilul a fost concesionat pentru 29 de ani, în favoarea societăţii Alge Dom Com SRL Beiuş, administrată de Raveca Pop, mama lui Domocoş. În schimb, primarul de Beiuş ar fi promis că va susţine interesele bisericii greco-catolice în zonă. Pentru spaţiul comercial primit de la biserică firma lui Domocoş achita o chirie de numai 3.000 de lei, pe an, ulterior Alge Dom Com SRL Beiuş subînchiriindu-l unei sucursale bancare pentru 2.000 de euro lunar, o sumă de zeci de ori mai mare. Procurorii îl acuză pe Adrian Domocoş şi că a favorizat neplata taxelor şi impozitelor din partea episcopiei, dar şi prin faptul că nu a sancţionat biserica pentru neîngrijirea faţadelor. Concret, deşi Episcopia avea nu mai puţin de 51 de spaţii comerciale pentru care încasa chirii, acestea nu au fost declarate la primăriei şi, în consecinţă, nu au fost achitate impozitele şi taxele, prejudiciul calculat ridicându-se la peste 300.000 de lei.

Primarul ar fi "închis ochii" şi în cazul unui magazin de peşte deţinut tot de Episcopie, care funcţiona fără autorizaţie, dar şi în cazul unor lucrări la un alt imobil, tot proprietatea bisericii greco-catolice, care au fost efectuate fără autorizaţiile necesare. În prima fază, cercetările l-au vizat pe administratorul Episcopiei, Ovidiu Mihăilă, extinzându-se apoi şi asupra contabilei instituţiei. În luna februarie, la audieri la DNA a ajuns şi episcopul Virgil Bercea, anchetatorii bănuind că primii doi au acţionat cu acceptul acestuia. Spaţiul oferit aproape gratuit de către Episcopie primarului nu ar fi, potrivit anchetatorilor, decât o şpagă mascată pentru care, în schimb, Domocoş a scutit biserica greco-catolică de plata taxelor şi impozitelor, oferindu-i protecţie. Dosarul în care este implicat  episcopul Virgil Bercea urmează să fie judecat la Curtea de Apel Oradea. "Dosarul se află în cameră preliminară, fiind fixat termen pentru verificarea măsurilor preventive pentru mâine, 11.03.2015, iar termenul pentru verificarea cererilor şi excepţiilor în cameră preliminară este fixat la data de 2.04.2015", se arată în comunicatul Curţii de Apel Oradea.

Pe de altă parte, la insistenţele mass-media locale, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a postat, ieri după-amiază, pe site-ul episcopiei (www.ecgo.ro) "clarificări în legătură cu trimiterea în judecată a dosarului DNA". "În legătură cu solicitările de a comenta pe marginea trimiterii în judecată a dosarului penal unde sunt implicaţi primarul oraşului Beiuş şi reprezentanţi ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, comunicăm următoarele: Episcopia Greco-Catolică de Oradea aşteaptă o inştiinţare oficială din partea autorităţilor pentru a vedea exact capetele de acuzare aduse reprezentanţilor Episcopiei pentru a putea informa opinia publică mai în detaliu. De la bun început Episcopia Greco-Catolică de Oradea a fost cât se poate de transparentă în acest caz, a colaborat cu instituţiile statului şi a oferit opiniei publice două comunicate unde a explicat în detaliu istoricul acestui caz. Imediat ce primim o copie după rechizitoriu vom reveni cu o poziţie mai în detaliu", se mai arată în comunicatul semnat Biroul de presă.