Avocatul Crişanei - Situatia creditelor bancare pe perioada stării de urgență
Continuăm cu prezentarea actelor normative adoptate de către Guvernul României, în această perioadă dificilă pentru societatea noastră şi pentru economia ţării, iar articolul de săptămâna aceasta va avea în vedere textul Ordonanţei de Urgenţă cu numărul 37 din 2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.
Actul normativ şi facilităţile acordate de către acesta se aplică, tuturor persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice, cu o singură excepţie, mai precis de prevederile OUG 37 din 2020 nu vor beneficia – “instituţiile de credit definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006”.
De asemenea pentru a beneficia de facilităţile acordate de OUG 37/2020, trebuiesc a fi îndeplinite o serie de condiţii suplimentare: creditul nu trebuie să fi ajuns la maturitate; creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a OUG 37/2020 şi creditele să nu înregistreaze restanţe la data instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României sau deşi înregistrau întârzieri, debitorii au efectuat plata acestor restante până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.
Pentru a putea să beneficieze de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poşta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanţă oferit de creditor, cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG 37/2020 (articolul 3 aliniatul 1).
Dacă debitorii nu au posibilitatea de a transmite cerere in format fizic, o vor putea formula pe cale orală, prin telefon, la un număr de telefon dedicat care va fi anunţat de către fiecare creditor pe pagina sa de internet, situaţie în care creditorul are obligaţia înregistrării convorbirii (articolul 3 aliniatul 2).
Legiuitorul, ca şi facilitate pentru persoanele fizice şi juridice, a stabilit faptul că acestea pot opta pentru suspundarea obligaţiei de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi nouă luni, care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020 (articolul 3 aliniatul 3).
Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare şi se vor restitui eşalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare (articolul 4 aliniatul 1).
Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare reprezintă o creanţă distinctă care va avea dobânda de 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare (articolul 4 aliniatul 2).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.