Când doi astronauți americani au decolat pe 5 iunie într-o misiune de testare la Stația Spațială Internațională, se așteptau să se întoarcă acasă în câteva zile. Dar lucrurile nu au mers conform planului.

Barry „Butch” Wilmore și Sunita Williams sunt încă acolo, „plutind” deasupra Pământului după aproape două luni, scrie BBC.

Cei doi - care sunt blocați pe o perioadă nedeterminată - se confruntă acum cu perspectiva bruscă de a rata complet vara și chiar de a petrece Crăciunul și Anul Nou în spațiu.

Wilmore, în vârstă de 61 de ani, și Williams, în vârstă de 58 de ani, au pilotat o navă spațială Boeing Starliner către stație. A fost primul zbor de acest gen cu oameni la bord și a fost un test menit să vadă cum se comportă noua navă spațială înainte de a fi folosită mai regulat.

Printre problemele apărute a fost o scurgere în sistemul de propulsie și oprirea unora dintre propulsoare. Astfel, deși au ajuns în siguranță la stația spațială, vor avea nevoie de un mod de transport alternativ pentru a ajunge acasă, în cazul în care Starliner nu este considerat sigur pentru a se întoarce pe Pământ.

Oficialii Nasa au declarat că nu au fost luate decizii ferme în ceea ce privește următorii pași.

„Opțiunea noastră principală este să îi întoarcem pe Butch și Suni pe Starliner”, a declarat Steve Stich, manager al programului Commercial Crew al NASA. „Cu toate acestea, am făcut planificarea necesară pentru a ne asigura că avem și alte opțiuni deschise”.

O opțiune luată în considerare este adăugarea celor doi astronauți la o misiune a cărei lansare este programată pentru luna septembrie și întoarcerea lor pe Pământ în februarie 2025, odată cu acea misiune.

Zborul către stația spațială va fi efectuat de o navă SpaceX Crew Dragon. Planul inițial prevedea prezența la bord a patru membri ai echipajului, însă două dintre locuri ar putea fi lăsate libere dacă va fi necesar.

Acest plan ar însemna că astronauții ar petrece mai mult de opt luni - în loc de opt zile - la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Utilizarea unei nave SpaceX pentru returnarea astronauților ar fi o lovitură pentru Boeing, care a încercat ani de zile să concureze cu compania și cu mai experimentatul său Crew Dragon.

Mediafax