O echipă de arheologi israelieni a descoperit în situl arheologic Tell Erani o poartă de oraş cu o vechime de 5.500 de ani, cel mai vechi obiect de acest gen găsit până în prezent în regiune, au anunţat autorităţile.

Descoperirea i-a determinat pe specialişti să regândească momentul care a marcat începutul urbanizării în zonă.

Poarta a fost descoperită în situl Tell Erani în timpul lucrărilor prealabile instalării planificate a unei conducte de apă, în apropierea oraşului Kiryat Gat, conform Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi (IAA), relatează agenţiile DPA şi Xinhua.

Tell Erani, care ocupă o suprafaţă de aproximativ 150.000 de metri pătraţi, a fost un important centru urban în regiune în epoca bronzului timpuriu.

„Este pentru prima dată când a fost descoperită o poartă atât de mare, datând din epoca bronzului timpuriu", a declarat conducătoarea sitului, Emily Bischoff. Poarta a făcut parte din sistemul de fortificaţii al oraşului, reflectând începutul urbanizării în Levantul sudic, a menţionat IAA.

Partea conservată a porţii, care are 1,5 metri înălţime şi este ataşată de zidurile oraşului antic, descoperite în cadrul unor săpături anterioare, include un pasaj construit din pietre mari, care conduce în oraş. Poarta era flancată de două turnuri de piatră, cu şiruri de cărămizi de pământ între ele.

Construcţia porţii a necesitat probabil un amplu efort, în condiţiile în care pietrele au fost transportate de la distanţă, iar cărămizile din pământ au fost realizate special.

„Această (poartă) nu a fost realizată de unul sau de câţiva indivizi. Sistemul de fortificaţii este o dovadă a organizării sociale ce reprezintă începutul urbanizării", a subliniat Bischoff.

Până în prezent, experţii au presupus că urbanizarea zonei a început în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, cu 300 de ani mai târziu decât relevă această ultimă descoperire.

„Probabil toţi trecătorii, comercianţii sau inamicii care voiau să pătrundă în oraş trebuiau să treacă prin această poartă impresionantă", a declarat Martin-David Pasternak, cercetător în cadrul IAA.

„Poarta nu numai că apăra aşezarea, ci transmitea totodată mesajul că se intra într-o puternică aşezare importantă, care era bine organizată din punct de vedere politic, social şi economic", a adăugat el.