Fostul președinte american Barack Obama a salutat joi seară în Jay Z, primul rapper care intră în Songwriters Hall of Fame, un suflet pereche și o sursă de inspirație.

 

Clubul de elită al autorilor sau compozitorilor de cântece l-a primit joi seară în rândurile sale și pe Berry Gordy, compozitor înainte de a deveni producător și fondator al grupului Motown și care a lansat nenumărate vedete de culoare, precum Diana Ross, Stevie Wonder, Marvin Gaye sau Jackson Five.

În cazul lui Jay Z, Sean Carter pe numele său adevărat, cel care i-a adus un elogiu cântărețului și compozitorului cu prilejul intrării în Songwriters Hall of Fame este chiar fostul președinte al SUA Barack Obama.

„Îmi place să cred că dl Carter și cu mine ne înțelegem. Nimeni, dintre cei care ne-au întâlnit în tinerețea noastră, nu și-ar fi putut imagina că vom ajunge unde suntem astăzi”, a declarat Obama, într-un mesaj video, despre rapperul care a crescut în cartierul Brooklyn. Amândoi, a explicat președintele, au crescut fără tată, știu ce sunt lipsurile și „să spunem lucrurilor pe nume, amândoi avem o soție mai populară decât noi”.

Jay Z și soția sa Beyoncé au participat activ la campania lui Barack Obama pentru alegerile prezidențiale.

Barack Obama s-a declarat un fan al rapperului de multă vreme. „Sunt aproape sigur că sunt în continuare singurul președinte care a ascultat muzica lui Jay Z în Biroul Oval. Asta s-ar putea schimba într-o zi, dar sunt aproape sigur că nu s-a întâmplat până acum”, a conchis Obama, într-o referire voalată la succesorul său Donald Trump.

Jay Z nu a fost prezent la ceremonie. Beyoncé este însărcinată cu gemeni și absența rapperului a dat impresia că nașterea ar putea avea loc în curând, comentează AFP.

Într-un mesaj postat pe Twitter, rapperul le-a mulțumit artiștilor care l-au influențat. Iar în discursul pronunțat în numele său de producătorul Jon Platt a subliniat că această distincție pune capăt anilor în care autorii de rap își spuneau că „nu sunt autori de cântece”.

Babyface, cunoscut atât pentru cariera sa solo, cât și pentru colaborări cu staruri precum Whitney Houston, Toni Braxton și Boyz II Men, a fost și el răsplătit cu o distincție în cadrul ceremoniei care s-a desfășurat joi seară.

Ed Sheeran a primit la rândul său Hal David Starlight Award, acordat tinerilor muzicieni care au avut un impact semnificativ asupra industriei muzicale.

Cu același prilej, rapperul născut în Cuba, Pitbull, a primit primul Global Ambassador Award, pentru crearea unei muzici care a depășit „granițele culturale și naționale”.

Nu în ultimul rând, Abe Oleman Publishing Award i-a fost decernat compozitorului Alan Menken.