Agenda politică
Consiliul Judeţean, convocat vineri
Prefectul Claudiu Pop a convocat pentru vineri, 17 iunie, ora 10.30, consilierii judeţeni rezultaţi în urma scrutinului din 5 iunie pentru constituirea noului Consiliu Judeţean Bihor.
Printr-un ordin al prefectului, emis ieri, 13 iunie, consilierii judeţeni declaraţi aleşi de către Biroul Electoral Judeţean în urma alegerilor din 5 iunie sunt convocaţi în şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Bihor în data de 17 iunie, ora 10.30, în sala mare a Prefecturii Bihor. Pe ordinea de zi a şedinţei figurează: alegerea comisiei de validare, validarea mandatelor consilierilor judeţeni aleşi, depunerea jurământului de către consilierii ale căror mandate au fost validate, alegerea preşedintelui şi vicepreşedinţilor CJ Bihor, respectiv constituirea comisiilor de specialitate. Având în vedere că niciunul dintre cele patru partide din CJ Bihor nu au majoritatea mandatelor, până vineri vor trebui finalizate negocierile pentru stabilirea unei majorităţi care să dea viitoarea conducere a Consiliului. PNL a anunţat încă de săptămâna trecută că e dispus să ofere UDMR un post de viceprimar în Oradea în schimbul unei majorităţi în CJ Bihor. De altfel, aceasta pare să fie singura variantă pentru PNL, în condiţiile în care liberalii au exclus colaborarea cu PSD, iar ALDE are interzis de la centru pentru o colaborare cu alt partid care nu e PSD. Totul depinde de UDMR, care mai are varianta unei coaliţii cu PSD şi ALDE. Reamintim că PNL are 17 mandate, PSD – 9, UDMR – 7, iar ALDE -2 mandate.
Sprijin pentru aleşii locali
Europarlamentarul social-democrat Emilian Pavel le recomandă primarilor, consilierilor locali şi celor judeţeni aleşi în scrutinul din 5 iunie să se concentreze pe accesarea de fonduri europene.
„Nu ne mai permitem încă un exercițiu bugetar în care să pierdem fonduri europene! Ba mai mult, trebuie să căutăm parteneri în statele membre pentru a accesa fonduri direct de la Comisia Europeană”, a menţionat, într-un comunicat de presă, deputatul european. Potrivit lui Emilian Pavel, introducerea unor proceduri simplificate, a unor proiecte-șablon, ar urgenta procesul de accesare, dat fiind că ele s-ar adresa unor probleme care se regăsesc peste tot în țară. De asemenea, el propune crearea unui fond național de cofinanțare pentru comunitățile ce nu-și permit sumele cerute în proiecte. El le reaminteşte aleşilor locali că pot să-l contacteze pentru a susține, la Bruxelles, dacă este nevoie, ideile și proiectele lor. „Îi rog să îmi scrie, de asemenea, și pentru a încerca să le găsim parteneri externi. Idei pentru proiecte nu le putem da noi și nu putem învăța pe nimeni despre lucrurile de care au nevoie oamenii și comunitățile care le-au acordat votul. Vreau însă și vrem să ajutăm, indiferent de comună sau de oraș, pe toți cei care solicită acest lucru”, a mai menţionat Emilian Pavel.
Zgonea, out
Camera Deputaţilor a adoptat ieri proiectul de hotărâre pentru revocarea lui Valeriu Zgonea cu 167 de voturi „pentru”, 32 „împotrivă” şi o abţinere.
După revocarea din funcţie a lui Zgonea, în Biroul Permanent a fost desemnat preşedinte interimar deputatul social-democrat Florin Iordache. „S-a suplimentat ordinea de zi pentru şedinţa de plen de miercuri şi vom avea vot final pentru alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor”, a declarat secretarul PSD al Camerei, Marcel Ciolacu. Victor Ponta a declarat că intenţionează să îşi depună candidatura pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor în şedinţa Comitetului Executiv de azi, dar şi la Grupul PSD din Camera Deputaţilor, afirmând că speră ca liderul PSD să îl susţină.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.