Agenda politică
Din culisele alianţei UDMR-PSD
Deşi s-a ferit să vorbească deschis mai ales că activitatea ei este legată mai mult de Parlament, senatorul Biro Rozalia a spus ieri, într-o conferinţă de presă, că decizia UDMR-ului de a se alia cu PSD-ul la Consiliul Judeţean Bihor a fost una democratică.
„Eu consider că este foarte important pentru comunitatea maghiară să aibă viceprimar. În UDMR este democraţie şi aşa a vrut majoritatea. S-a considerat mai importantă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor decât cea de viceprimar al Oradiei. Este important să ai funcţia de viceprimar, dacă ai şi mijloace”, a spus Biro Rozalia, sugerând că, dacă UDMR avea viceprimar la Oradea, tot liberalii aveau majoritatea, în timp ce la CJ Bihor, în alianţa cu PSD şi ALDE, există o majoritate, chiar dacă este simplă. În ceea ce priveşte nemulţumirile comunităţii maghiare care i-au votat, senatorul a spus că aceasta nu va fi niciodată mulţumită şi este normal să vrea mai mult de la liderii ei.
Statutul elevului - mai e mult până departe!
În şedinţa de senat de pe 29 iunie, Biro Rozalia a făcut o declaraţie politică în care a vorbit despre statutul elevului. Politicianul consideră că acesta este un pas în faţă, dar că mai este foarte mult de lucru până când statutul să fie unul bun.
„Cred că a vorbi despre statutul elevului fără a-l avea pe cel al profesorului sau fără unul legat de etică, este o greşeală. Noul proiect are multe părţi bune: comasarea a doi ani de studi într-unul singur pentru elevii cu performanţe deosebite, oferirea de feedback prin fişe anonime la finalul semestrelor, contestarea rezultatelor la lucrările scrise etc. Sunt însă şi articole imprecise şi incomplete sau lucruri negative cum este dreptul elevului de a avea o singură oră de consiliere psihopedagogică pe an sau de a schimba un cadru didactic cu susţinerea a două treimi din totalul de elevi al unei clase, fără o altă evaluare sau măsuri de remediere”, a declarat Biro Rozalia.
Senatorul a mai spus că a început deja o serie de consultări cu profesori şi părinţi şi că în funcţie de cerinţele acestora va încerca să aducă noi modificări statutului.
Securitatea juridică în România
Luni, 4 iulie, din poziţia de preşedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului, culte şi minorităţi, Biro Rozalia a organizat o dezbatere cu tema „Securitatea juridică a cetăţeanului”.
În cadrul ei, preşedintele Societăţii Române pentru Drepturile Omului – dr. Artin Sarchizian a spus că din cauza interpretabilităţii legilor şi a aplicării lor neuniforme, aceasta îi creează o senzaţie de nesiguranţă cetăţeanului. Judecătorul Cristi Danileţ a vorbit despre lipsa unei interpretări unitare a legislaţiei juridice în instanţele din ţară şi despre faptul că elevii nu au în şcoală o materie care să îi înveţe legislaţie, deşi de la 15 ani au răspunderi sporite în faţa legii. Elena Bustea, preşedinta Uniunii Internaţionale a Avocaţilor a amintit că secretul profesional este atacat de anumite instituţii (n.r. - DNA) şi că prin activitatea unor entităţi (n.r. - presa, spre exemplu) se creează o justiţie paralelă care judecă oamenii înainte ca instanţele să se pronunţe, ceea ce creează o injustiţie faţă de cetăţenii care ajung în faţa legii.
Biro Rozalia a concluzionat că este nevoie de măsuri care să facă legile decise de Parlament mai transparente.
„În Constituţie scrie că legile sunt obligatorii, dar cum poate fi obligatoriu ceva ce nu este nici cunoscut, nici înţeles. O lege stă 10 zile pe site-ul Parlamentului şi apoi ajunge în Monitorul Oficial. Ce poate face cetăţeanul ca să fie la curent cu aceste modificări? Să-şi facă abonament la Monitorul Oficial? Voi propune ca Monitorul Oficial să aibă un site gratuit astfel ca cetăţenii să se poată informa oricând”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.