Sprijin pentru familiile cu mai mulţi copii

În pachetul electoral al UDMR sunt incluse şi anumite programe de susţinere a familiilor cu mai mulţi copii, din dorinţa de a stimula natalitatea. În acest sens, formaţiunea propune modificări legislative care să permită primăriilor să le reducă până la jumătate taxele şi impozitele, iar pe plan local, un proiect de tipul family card, cu trei categorii de reduceri. Deputatul Cseke Attila a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că partidul său va propune câteva modificări la Codul Fiscal, prin intermediul cărora consiliile locale să aibă posibilitatea de reducere până la jumătate a impozitelor pe clădiri, pe terenuri şi pe mijloacele de transport pentru familiile cu cel puţin trei copii şi familiile monoparentale cu cel puţin doi copii. „Din calculele noastre, ar rezulta o economie de aproximativ 100 de euro pe an pentru o familie care deţine o locuinţă de 90 mp, un teren de 600 mp şi o maşină Logan. Toţi cei 23 de primari UDMR din judeţul Bihor s-au angajat că vor aplica această lege, dacă ea va fi aprobată de Parlament”, a declarat preşedintele UDMR Bihor. Pe de altă parte, prin Consiliul Judeţean Bihor, va fi iniţiat un program de susţinere a acestor familii printr-un Family Card cu trei categorii de reduceri pentru plata biletelor şi abonamentelor la toate instituţiile subordonate CJ Bihor, ba chiar şi în magazinele alimentare. Astfel, familiile cu trei copii vor primi un card de culoare galbenă în baza căruia vor beneficia de reduceri de 10%, cele cu patru copii - un card roşu, cu reduceri de 20%, iar cele cu cinci sau mai mulţi copii - un card verde, cu reduceri de 30%. „Cardurile vor fi eliberate de CJ Bihor pe baza certificatelor de naştere ale copiilor şi a adeverinţelor din care rezultă că aceştia merg la şcoală sau grădiniţă, urmând să poată fi folosite de toţi membrii familiilor, de la părinţi la copii, până în ziua când cel mai mare împlineşte 18 ani sau, în cazul familiilor monoparentale, urmând să fie valabile un an, deoarece adulţii se pot recăsători”, a precizat Cseke, care a adăugat că proiectul va fi pus în dezbatere publică pe site-ul Consiliului Judeţean chiar în această săptămână, urmând a fi introdus pe ordinea de zi într-o şedinţă din luna decembrie.

 

Împotriva clasificării localităţilor

Vicepremierul Vasile Dâncu a răspuns luni, 21 noiembrie, demersului comun al PSD, ALDE şi UDMR Bihor, prin intermediul căruia se solicita retragerea din dezbatere a proiectului de reclasificare a localităţilor.

„Chiar dacă nu au fost lămurite toate problemele, este bine că s-a făcut acest demers. Susţinem în continuare că prin această lege se pregăteşte o regionalizare administrativă. Dacă se face această clasificare şi Oradea va ajunge cu o clasă mai jos decât este în momentul actual, vom avea mult de suferit, pentru că toate proiectele de dezvoltare se vor baza pe această clasificare. Oradea nu este inclusă în rândul municipiilor cu potenţial transnaţional, chiar dacă este aproape de frontieră”, a precizat candidatul UDMR pentru Senatul României. În răspunsul primit, s-a transmis că va fi reanalizat pragul de 20.000 de locuitori astfel încât să existe posibilitatea ca şi Bihorul să aibă municipii şi oraşe poli judeţeni secundari situate în clasa a V-a. De asemenea, în urma acestui demers, comuna Diosig nu se mai regăseşte pe lista comunelor care vor fi unificate începând cu 1 ianuarie 2026. „Invit toate formaţiunile politice să trateze acest demers cu seriozitate, în caz contrar Oradea, şi numai, va avea de suferit 30-40 de ani de acum încolo, pentru că reorganizările administrative au loc doar după ce trec câţiva zeci de ani”, a concluzionat Cseke.