PSD cere anularea turului doi al prezidenţialelor
Cererea PSD de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului a fost înregistrată, ieri, la Curtea Constituţională. Cererea a fost depusă de senatorul PSD Dan Şova şi secretarul general al partidului, Liviu Dragnea. După depunerea contestaţiei, Dragnea a apreciat că probele prezentate de PSD sunt suficiente pentru ca CC să decidă anularea alegerilor. Dragnea a spus că neregulile invocate în cererea de anulare a alegerilor nu sunt noi, fiind vorba despre mită electorală, procese-verbale care au fost modificate după ce au plecat de la secţia de vot către birourile electorale judeţene, CNP-uri falsificate, oameni care au votat de mai multe ori şi turism electoral. Social-democratul Liviu Dragnea a mai afirmat că operaţiunea de fraudare a alegerilor prezidenţiale a fost fără precedent în România. Pe de altă parte, Liviu Dragnea a subliniat că AEP a finalizat verificarea CNP-urilor de la alegerile europarlamentare şi a identificat circa 13.000 de cazuri de vot multiplu, documentaţia urmând să plece către Ministerul de Interne pentru a demara cercetări. Curtea Constituţională poate dispune anularea alegerilor în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului. În acest caz, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

UDMR, dispusă să participe la guvernare
Preşedintele UDMR, Marko Bela, i-a transmis liderului PD-L, Emil Boc, într-o discuţie avută ieri la Palatul Victoria, că formaţiunea sa este dispusă să participe într-un Guvern capabil să deruleze un program anticriză şi a analizat cu premierul interimar situaţia şi alternativele existente. "Noi am spus că suntem deschişi către diferite formule. UDMR este dispusă să participe într-un Guvern, dacă se întrunesc condiţiile, un program potrivit şi tot ce ţine de soluţiile anticriză. Nu am negociat însă cu Emil Boc o participare într-un Guvern, ci am evaluat situaţia, am analizat alternativele", a declarat, la Palatul Victoria, liderul UDMR, după discuţia cu preşedintele PD-L. "Ieri (luni - n.r.) am discutat şi cu Geoană, în mod firesc am discutat şi cu Crin Antonescu. Astăzi, în Consiliul permanent al UDMR, am decis ca în continuare să încercăm să avem o colaborare strânsă cu PNL şi am avut o discuţie şi cu primul-ministru Emil Boc, preşedintele PD-L. Am evaluat situaţia, posibilităţile", a spus Marko.

Boc cere partidelor să accepte rezultatul alegerilor
Liderul PD-L, premierul interimar Emil Boc a cerut, aseară, partidelor politice să renunţe la "retorica electorală" şi să permită revenirea la normalitate, arătând că alegerile prezidenţiale s-au încheiat, iar rezultatul trebuie respectat de către liderii politici. "Lansez către toţi politicienii şi toate partidele un apel la calm şi la încetarea retoricii electorale. Alegerile s-au încheiat", a afirmat Boc, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria. El a arătat că este necesar ca situaţia să revină la normalitate, după o perioadă caracterizată de alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, precum şi de criză economică.

Liberalii vor fotoliul de premier
PNL ar putea începe discuţii pentru formarea unui guvern cu PD-L, dar premierul să fie numit din rândul PNL. "Singura formulă în care se poate discuta despre o guvernare cu cineva ca Traian Băsescu sau cu cineva ca PD-L este situaţia în care PNL deţine poziţia de premier. Asta ca să putem discuta. Nu spun că e suficient. După părerea mea, cu PD-L, aşa cum s-a dovedit şi în cazul nostru, şi în cazul PSD, este practic imposibil de guvernat. Dar ar fi singurul context în care s-ar putea deschide discuţia", a spus Crin Antonescu la Radio Guerrilla. "România are nevoie urgentă de un guvern. Pornind de la aceasta, i-aş da un vot de învestitură unui guvern PD-L", a spus Puiu Haşotti ieri.