Membrii Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, întrunită marţi şi miercuri la Oradea, au decis ca restaurantele, hotelurile şi staţiunile turistice să se redeschidă. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei, deputatul Iulian Iancu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor.

„Comisia a luat decizia să impunem prin lege Guvernului să deschidă toate restaurantele,

toate complexele turistice din ţară, după toate rigorile impuse de Ministerul Sănătăţii.  Noi, luni, adunăm toate ministerele implicate la comisie, adică Ministerul Economiei, de Finanţe, al Mediului, al Dezvoltării Regionale, pentru că Guvernul a luat decizia să deschidă şcolile, care este un risc infinit mai mare de extindere a virusului, decât deschiderea restaurantului sau a unei staţiuni turistice. Prin urmare, vrem ca, prin lege, deţinătorii obiectivelor de turism să fie susţinuţi de către Guvern pentru efortul pe care trebuie să-l facă pentru a îndeplini condiţiile de respectare a măsurilor preventive, de igienă, de dotare etc.”, a declarat Iulian Iancu. Deputatul PSD a menţionat că toate costurile de amenajare a spaţiilor pentru îndeplinirea condiţiilor impuse de Ministerul Sănătăţii vor fi suportate de la bugetul de stat. În plus, membrii comisiei au decis că, dacă unii dintre investitorii în turism vor realiza construcţii, pentru dezvoltarea restaurantelor, a spaţiilor, cu îndeplinirea noilor condiţii, pentru ei să fie înfiinţat un program de susţinere financiară de genul Noua Casă. „Dacă deschizi şcolile, poţi deschide şi o industrie care aduce bani la buget”, a mai afirmat Iulian Iancu.

 

Soluţie pentru problema termoficării

Emilian Pavel, candidatul PSD la Primăria Oradea, a anunţat că soluţia identificată pentru rezolvarea problemei termoficării în Oradea este introducerea de motoare de cogenerare în cartiere.

„De 12 ani ni se tot promite că acest sistem de termoficare va deveni eficient”, a afirmat Emilian Pavel, adăugând că sistemul centralizat de furnizare a energiei termice „nicăieri nu e fezabil”. „Noi propunem motoare de cogenerare în cartiere, la nivelul punctelor termice sau în cartierele noi, centrale de cvartale cu trigenerare”, a declarat Pavel, adăugând că efectul ar fi reducerea preţului gigacaloriei, iar în caz de avarie, nu va mai fi oprită apa caldă sau căldura în tot oraşul. În plus, motoarele cogenerează şi energie electrică, care ar putea fi folosită pentru iluminatul public sau pentru asigurarea energiei electrice în şcoli, grădiniţe şi instituţii publice. În ceea ce priveşte turbina de la CET, candidatul social-democrat propune mărirea capacităţii acesteia la 200 MW şi oferirea acesteia pentru a fi folosită în sistemul naţional de energie electrică. „E de trei ori mai bine plătit curentul care intră în acest sistem. În plus, am avea asigurată o cofinanţare de 70% pentru acest proiect, astfel încât, în trei ani, am recupera banii investiţi. Acum plătim cea mai mare gigacalorie, având printre cele mai mici salarii din România, ceea ce nu ne mai putem permite, având în vedere criza economică spre care ne îndreptăm”, a mai declarat Emilian Pavel.

„Nu poţi să spui că ai administrat foarte bine Oradea dacă la sfârşit de mandat, când tragi linie, vezi că aici sunt cele mai mari taxe, cea mai scumpă gigacalorie, cel mai scump transport”, a declarat deputatul PSD Iulian Iancu, prezent la Oradea.