Contrar prejudecăţilor, cancerul este curabil şi chiar vindecabil
Profilaxia şi educaţia sanitară
Boala canceroasă este indiscutabil una din marile probleme ale medicinii moderne. Contrar prejudecăţilor care mai dăinuie în rândul populaţiei şi chiar în anumite cercuri medicale, această boală este curabilă şi, în multe cazuri, chiar vindecabilă, afirmă dl. Alexandru Georgescu, medic primar oncolog, părintele fondator al oncologiei moderne în Oradea. Pronosticul depinde de mai mulţi factori, dintre care cel mai important este prevenirea sau profilaxia, urmat de diagnosticul precoce şi de tratamentul corespunzător, competent şi cu mijloace clinice moderne. Apariţia cancerului poate fi determinată de numeroşi factori endogeni şi de mediu. Să amintim doar câţiva: poluarea aerului, apei şi solului, expunerea necontrolată la radiaţiile solare, obiceiurile nesănătoase (fumatul, alcoolul, alimentaţia neadecvată), viaţa sexuală dezordonată cu parteneri multipli şi infecţii de tip herpes sau papilom etc.
Fiecare dintre aceşti factori poate declanşa o anumită formă de cancer. În zona de vest a ţării incidenţa şi mortalitatea prin cancer sunt mai crescute, deşi aici există, poate, o mai bună evidenţă şi o tradiţie de luptă împotriva cancerului. Din păcate, an de an, înregistrăm 2000 de noi cazuri de îmbolnăviri, care situează Bihorul pe locul doi în ţară după Timişoara. În procesul de prevenire a cancerului un rol important îl are şi profilaxia secundară (controalele periodice după o anumită vârstă: col uterin, sân, rect, prostată). Nu mai puţin importantă este educaţia sanitară a populaţiei, precum şi educaţia profesională a corpului medico-sanitar (vezi ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 490 demult uitat şi, din păcate, abrogat). Al doilea element în această luptă este diagnosticul precoce. În sfârşit, tratamentul propriu-zis, care şi el trebuie să fie instituit cât mai repede, trebuie să fie condus de specialişti în oncologie, care să dispună de aparatură modernă, cu toată gama de iradieri şi medicaţie de ultimă oră. Utilizarea metodelor terapeutice primare şi secundare se face de la caz la caz, complementar primul act putând fi oricare dintre ele: sunt tipuri de cancer unde chirurgia predomină (esofag, stomac, colon, uneori plămâni sau laringe), în alte situaţii predomină chimioterapia (bolile de sistem, leucemii, limfosarcoame, sarcoame), sau radioterapie (tumorile pielii, ale uterului, ale laringelui), sau toate trei combinate, după diverse scheme (osteosarcoamele, sarcoamele de părţi moi şi mai ales sânul)
Recurs la memorie
În hulitul regim totalitar, Bihorul avea un centru oncologic, în 1986 fiind considerat al treilea pe ţară ca valoare şi eficacitate, după Bucureşti şi Cluj-Napoca, potrivit afirmaţiilor acad. prof. dr. Nicolae Ghilezan, membru corespondent al Academiei Române, numărul pacienţilor bihoreni care au supravieţuit acestei cumplite boli fiind o dovadă elocventă în acest sens. Din 1968, de când în Bihor a început înregistrarea tuturor cazurilor de boli maligne din judeţ, până în prezent, în baza de date s-au adunat 44 de mii de fişe din care lesne se poate vedea evoluţia bolii canceroase în această zonă a ţării. Niciodată nu s-a întâmplat, afirmă interlocutorul nostru, ca bolnavii spitalizaţi, dar şi cei în evidenţă să fie trecuţi pe listele de aşteptare pentru a beneficia de medicamentele şi tratamentele prescrise.
Cât priveşte cazurile noi, din 2000, numărul acestora se menţine la aceleaşi cote. Modificările înregistrate vizează localizarea diferitelor forme de cancer. În 2006 numărul total de cazuri noi de cancer a fost de 1960, din care 186 de cancer mamar, afirmă dr. Lucia Milian, şefa Clinicii de Oncologie. În schimb, numărul persoanelor din evidenţe diagnosticaţi şi trataţi aici aflaţi în viaţă a crescut la 17192 persoane, faţă de 15000 cât era în 2002.
Stigmatul
Bizară este situaţia în care, ne spun oncologii bihoreni, bolnavii aflaţi în evidenţă şi care nu prezintă forme evolutive ale bolii canceroase fac diverse afecţiuni intercurente (pneumonii, ulcer, fractură osoasă) sunt refuzaţi de secţiile respective de specialitate, fiind trimişi direct la oncologie, ca şi cum ar avea un stigmat. Este inacceptabilă o astfel de conduită medicală, afirmă interlocutorii.
Preferenţial sau doar bârfe
Costul tratamentului bolii canceroase este ridicat şi la noi ca peste tot în lume, afirmă dr. Edina Morvay Szabo, medic primar oncolog, radioterapeut, şefa laboratorului RTE din cadrul Clinicii de Oncologie.
În Anglia, de pildă, costurile tratamentului sunt suportate de asigurări, dar bolnavului şi aparţinătorilor lui li se prezintă şi medicaţia de ultimă oră, pe care, dacă bolnavul o va solicita, va plăti pentru aceasta.
Sigur, şi la noi se aplică toate schemele de tratament practicate în ţările dezvoltate. Doar că acolo sincopele în aprovizionarea cu medicamente nu există. "De aici însă până la a se afirma că în clinica noastră se dau medicamente (citostatice) preferenţial este o aberaţie! Fiecare medic doreşte ca bolnavul pe care-l tratează să beneficieze exact de schema de tratament decisă de Comisie; cum să alegem preferenţial pe cineva, pe ce criterii, mai ales că localizările bolii sunt diferite, ca şi tratamentul, de altfel", au susţinut în unanimitate oncologii orădeni (dr. Lucia Milian, dr. Delia Ruţă Mureşan, dr. Bereczky Ludovic).
La fiecare început de an există disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare la nivel naţional şi nu numai în clinicile de oncologie.
Afirmaţia conform căreia Clinica de oncologie orădeană este anticamera Institutului de Oncologie "Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca este demontată cu argumente chiar de către acad. prof. dr. Nicolae Ghilezan, care felicita în editorialele Registrului teritorial de cancer, ediţiile 2002-2005, colectivul de oncologi orădeni: dr. Lucia Milian, dr. Simona Mihuşiu, dr. Elisabeta Pătcaş, dr. Delia Ruţă Mureşan, dr. Edina Morvay Szabo, dr. Bereczky Ludovic, matematician Adela Raţiu, care, prin devotament, competenţă şi implicare în lupta împotriva cancerului, au făcut ca numărul supravieţuitorilor să fie tot mai mare, transformând speranţa de viaţă în speranţe pentru viaţă.
Ereditară sau nu, aceasta-i întrebarea!
Astăzi, în oncologie, cuvântul vindecat nu este atât de uzitat, se vorbeşte despre remisia bolii, care durează de la un an la 30 de ani chiar, ceea ce pentru noi, specialiştii, înseamnă toată viaţa de fapt, preciza dr. Ritli Ladislau, director executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Bihor. Dacă până nu demult se credea că oncologia este o mare necunoscută, astăzi se afirmă tot mai des că nu va trece mult timp şi secretele ei ascunse vor fi descoperite. În lumea medicală este acreditată ideea etiologiei multifactoriale, adică persoana - copil sau adult - poate avea şi predispoziţie, dar şi vulnerabilitate genetică de a face boala canceroasă. Bihorul are acest blestem, probleme cu care ne confruntăm de câţiva ani buni. Prevenţia este dificilă, iar fondurile de la Minister pentru programe de prevenire sunt mici. Cea mai mare problemă este că numărul bolnavilor continuă să crească şi, de cele mai multe ori, nu se ţine cont de acest lucru atunci când se repartizează medicamentele pentru tratament. S-au făcut sesizări în acest sens la forurile competente - Ministerul Sănătăţii şi CNAS -, dar rezultatele întârzie să apară.
Celule stem - speranţă certă sau o modă?
În lumea medicală s-a acreditat ideea că folosirea celulelor tinere mioblast embrionare (cele provenite din cordonul ombilical al noului născut) care produc linii celulare noi, putându-se dirija producerea celulelor albe sau roşii sănătoase care să le elimine pe cele bolnave, ar fi speranţa învingerii bolilor incurabile. Informaţia a stârnit interesul public şi cei care-şi pot permite financiar plătesc trei mii de dolari pentru prelevarea şi conservarea unor doze din aceste celule stem, car să fie folosite în tratarea bolilor incurabile dobândite. Părerile sunt controversate, unii specialişti afirmă că doar transplantul de măduvă osoasă a dat rezultatele cele mai bune, dar nici acesta nu în toate cazurile; alţii susţin că, deocamdată, cercetările în domeniu nu au fost finalizate, dar moda celulelor stem a prins. Este o speranţă că şi bolile incurabile pot fi învinse, prin folosirea celulelor tinere, afirma dr. Ritli Ladislau, care se ocupă îndeaproape şi de oncopediatria bihoreană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.