Ingrediente-minune pentru o alimentaţie sănătoasă
Măncăm sănătos, trăim sănătos! Să ne imaginăm un aliment sau un grup de alimente care ne cresc starea de spirit, ne îmbogăţesc organismul cu zeci de minerale benefice şi, mai mult, au şi un gust nemaipomenit. Iată câteva dintre alimentele sănătoase care n-ar trebui să lipsească din meniul zilnic...
Cacao. Cacaua nu numai că reduce riscul apariţiei bolilor cardiace, dar ajută şi la creşterea bunei dispoziţii. Cacaua conţine şi triptofan, un aminoacid esenţial care are un efect calmant asupra creierului, pentru că este transformat în serotonină, un transmiţător chimic cu acţiune liniştitoare. De vreme ce cacaua are un gust amărui, se poate combina cu alte "superingrediente" precum seminţele de dovleac sau fructele goji, pentru o gustare bogată în nutrienţi, asigurând o bună dispoziţie, chiar şi în cele mai dificile zile. Fructele Goji. Aceste fructe mici şi roşii, originare din China, conţin cantităţi mari de betacaroten şi vitamina C. Goji au în compoziţie 18 aminoacizi şi peste 21 de minerale care întăresc sistemul imunitar. Câteva dintre efectele fructelor Goji sunt fortificarea sistemului imunitar, îmbunătăţirea acuităţii vizuale, stimularea activităţii sexuale, protejarea ficatului, îmbunătăţirea circulaţiei. Fructele Goji pot fi consumate proaspete, uscate, ca ingredient în salate, supe, prăjituri, îngheţate, dar şi sub formă de suc, vin sau lichior. Maca. Maca este o legumă rară, cultivată într-o regiune din sudul statului Peru, partea folosită din această plantă fiind rădăcina, care este uscată şi transformată în pudră. Este un aliment ce asigură o bună creştere şi dezvoltare a organismului, având în componenţa sa fier, magneziu, calciu, potasiu şi iod. Maca se poate consuma sub diferite forme, printre care şi sirop, care poate fi găsit în Plafare şi farmacii. Mierea-vie. Termenul de "miere-vie" este utilizat când se vorbeşte despre mierea neprelucrată, aşa cum este extrasă din stup, fără a se interveni asupra compoziţiei. Mierea-vie poate creşte nivelurile de antioxidanţi în organism şi scade nivelul colesterolului din sânge. Se foloseşte şi ca îndulcitor în ceaiuri sau apă, iar o linguriţă de miere dimineaţa, pe stomacul gol, face adevărate minuni pentru sănătate. Algele marine. Algele marine cresc într-un mediu bogat în mineralele de care are nevoie organismul nostru pentru o sănătate optimă. Apa mărilor conţine până la 92 de minerale, care se regăsesc apoi şi în compoziţia algelor. Acest lucru face ca algele să fie unele dintre cele mai nutritive alimente de pe planetă. În comparaţie cu legumele, algele conţin o cantitate mai mare de calciu, care este indispensabil pentru dezvoltarea oaselor şi a muşchilor. Algele se găsesc în magazine sub formă de granule, care pot fi folosite ca înlocuitor pentru sare. Seminţele de dovleac. Seminţele de dovleac, ca şi boabele de cacao, sunt alte ingrediente recomandate pentru o hrană sănătoasă. Sunt o sursă excelentă de magneziu, proteine, grăsimi şi minerale esenţiale. Aceste seminţe sunt cea mai hrănitoare parte din dovleac şi se găsesc chiar în grădina noastră, la ţară. Alte seminţe miraculoase sunt seminţele de cânepă, in şi cele de floarea soarelui, căci toate conţin grăsimi şi proteine benefice organismului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.